Platforma DA cere Parlamentului să nu voteze candidatura lui Musteață la CSJ: „Dă un semnal negativ întregului sistem judecătoresc”

Platforma DA solicită Parlamentului să nu voteze pentru cei trei candidați propuși la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție, printre care și Dorel Musteață, în contextul în care acest lucru „lezează principiile statului de drept, meritocrației și dă un semnal negativ întregului sistem judecătoresc, că doar având afiliere politică și demonstrând obediență, poți face o carieră de succes în sistem”.

Foto: agora.md

„Astăzi, Parlamentul Republicii Moldova urmează să decidă numirea în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție a trei candidați, despre care presa de investigație a scris de nenumărate ori că ar fi lipsiți de integritate. Una dintre cele mai controversate candidaturi este cea a judecătorului Dorel Musteață, care a reușit să facă o carieră profesională fulminantă în perioada statului capturat, demonstrându-și obediența față de factorii politici: Plahotniuc - Dodon.

Platforma DA precizează că, anume acest candidat a primit raport pozitiv din partea Comisiei de specialitate, trezind, astfel, dubii că ar exista o înțelegere obscură pe acest subiect. Candidatura lui Dorel Musteață trezește mari semne de întrebare față de legalitatea procedurilor aplicate pentru a fi numit judecător la CSJ și lezează principiile statului de drept, meritocrației și dă un semnal negativ întregului sistem judecătoresc că doar având afiliere politică și demonstrând obediență, poți face o carieră de success în sistem. Numirea acestuia la funcția de judecător la CSJ poate fi echivalată cu promovarea oricărui ministru din perioada statului capturat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Platforma DA atenționează că numirea oricărui candidat dintre cei propuși Parlamentului, compromite promisiunea promovării oamenilor în funcții înalte în sistemului judiciar doar după o evaluare extraordinară sub aspectul de integritate și profesionalism, cât și verificarea averilor acestora raportate la veniturile oficiale”, se menționează într-un comunicat al formațiunii politice.

În consecință, Platforma DA face apel către Parlament și reprezentanții societății civile „pentru a face front comun și a opri promovarea oamenilor bănuiți de lipsă de integritate în funcții importante în stat și a reveni la prioritățile de bază pentru o justiție echitabilă pentru toți”.

Potrivit Platformei DA, „prioritățile de reformare a sistemului justiției trebuie să fie:

1. Curățarea organelor de justiție de oameni corupți și vulnerabili prin aprobarea legii speciale privind evaluarea extraordinară a judecătorilor, a integrității și profesionalismului acestora, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale, precum și verificarea averilor acestora raportate la veniturile oficiale

2. Reformarea Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât acesta să devină un adevărat garant al corectitudinii sistemului judecătoresc și diminuarea factorului politic în procesul decizional din justiție

3. Meritocrația în cariera judecătorilor și procurorilor. Meritocrație care intră în contradicție cu slujul politic sau serviciile acordate de reprezentanții acestor instituții pentru factorul politic sau interes din Republica Moldova

4. Reformarea Curții Supreme de Justiție

5. Crearea Tribunalului Anticorupție și consolidarea eficienței Procuraturii Anticorupție pe modelul DNA-ului românesc.

6. Investigarea reală și nu mimată a crimelor de proporții care au avut loc în Republica Moldova: furtul miliardului, concesionările ilegale, laundromatul, corupția politică”.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, va fi propus astăzi Parlamentului pentru a fi numit judecător la Curtea Supremă de Justiție. Comisia Juridică Numiri și Imunități i-a aprobat ieri candidatura.

Juristul Nicolae Eșanu a venit cu un comentariu după decizia Comisiei parlamentare. „Mă întreb cum asta este posibil, în condițiile în care articolul 20 alin. 3/2 din Legea cu privire la CSM interzice în mod expres acest lucru”, a scris Eșanu, astăzi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații.

Și fostul deputat Dinu Plîngău a criticat avizul Comisiei, privind numirea lui Dorel Musteață, la CSJ. „Asta-i reforma justiției?”, se întreabă acesta.

Totodată, fostul procuror al mun. Chișinău, Ivan Diacov, susține că „Musteață a „ajutat” la demolarea Procurorului General, iar acum trebuie cumva remunerat”. Cu o reacție a venit și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.


Pub