BCS solicită o Comisie de anchetă pentru a investiga gestionarea crizei energetică și cere audierea Natalei Gavriliță

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea premierului Natalia Gavrilița în plenul parlamentului. Opoziția a vrut să afle care sunt măsurile întreprinse de către Guvern pentru subvenționarea agenților economici și susținerea financiară a persoanelor fizice ca urmare a declanșării stării de urgență în aprovizionarea cu gaze naturale având drept consecință majorarea tarifelor. Totodată, BCS a solicitat și constituirea unei comisii de anchetă privind achiziția de gaze.

Foto: UNIMEDIA

„Cerem audierea Nataliei Gavilița cu privire la măsurile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova pentru subvenționarea agenților economici și susținerea financiară a persoanelor fizice ca urmare a declanșării stării de urgență în aprovizionarea cu gaze naturale, având în vedere și consecințele majorării tarifelor, prețurilor la toate produsele de primă necesitate.

În campania electorală, inclusiv formațiunea care azi este la guvernare, a făcut promisiuni ce ține de acțiuni concrete de susținere a populație, inclusiv programe de susținere a businessului, Horeca, ar fi bine ca în plenul Parlamentului să auzim ce măsuri va întreprinde Guvernul în perioada rece a anului, care va fi una complicată”, a declarat Petru Burduja.

De asemenea, opoziția a propus constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă pentru a investiga modul în care a fost creată și gestionată criza energetică. Solicitarea a venit din partea deputatului BCS, Vasile Bolea, care a precizat că această Comisie ar urma să examineze inclusiv modul în care au fost scoși din bugetul de stat 1,7 miliarde de lei, care au fost transferați pe conturile Energocom. La fel, Comisia ar urma să afle cum s-a ajuns la această criză energetică și cine trebuie să poarte răspunderea.

„Am fost martori a unui scenariu bine pus la punct, care se numește aprovizionarea țării cu gaze naturale. S-au cheltuit aproape 400 mil. lei, din bugetul de stat s-au virat spre Energocom 1,7 mlrd, nu cunoaștem ce se va întâmpla mai departe. Cetățenii să cunoască, cât am plătit noi pentru neglijența unora”, a declarat Vasile Bolea.

Ambele inițiative nu au întrunit numărul necesar de voturi. 


Pub