Cum poate fi ales un polizor

Vă povestim cum poate fi ales un polizor sau o mașină de șlefuit, luând în considerare particularitățile de construcție și tipurile de materiale pe care le poate prelucra. 

Foto: rozetka.md

Să ne clarificăm cu tipurile de tehnică, cu funcțiile auxiliare și cele de bază, vă vom spune care model se va potrivi pentru uz casnic.

Tipurile de polizoare

Unghiulare

Toate polizoarele unghiulare curăță foarte bine, șlefuiesc și taie suprafețele din metal, beton și piatră. Acest tip de tehnică este apreciat pentru versatilitatea sa. În set, de obicei, sunt multe duze pentru diverse tipuri de lucru.

Drepte

Cele mai ușor de manevrat sunt considerate polizoarele drepte https://rozetka.md/ro/sanders/c152503/23780=15619/.
Acestea se potrivesc pentru locurile greu accesibile, pentru detaliile mărunte, precum și pentru prelucrarea profilelor de la geam. În calitate de instrumente sunt utilizate discuri speciale de polizat în formă de con, sferă și ca degetele, precum și freze speciale.

Cu bandă

Pentru prelucrarea suprafețelor mari și netede se potrivesc polizoarele cu bandă. Acestea sunt utilizate când este nevoie de scos învelișul vechi de pe perete. De asemenea, polizoarele cu bandă se potrivesc foarte bine când este nevoie prelucrarea suprafețelor rotunjite sau ale marginilor. Secretul productivității înalte constă în lucrul rapid benzii. Aceasta se mișcă cu o viteză de la 150 până la 400 m/min.

Cu vibrație

Pentru prelucrarea unei suprafețe pregătite deja pentru finisare sau pentru șlefuire se potrivesc de minune polizoarele cu vibrație https://rozetka.md/ro/sanders/c152503/23780=12755/.
Elementul de lucru de bază - hârtia abrazivă care este fixată pe o suprafață moale. Rezultatele bune se obțin datorită mișcărilor înainte - înapoi cu viteză înaltă.

Modelele cu vibrație au o particularitate deosebită. Cu cât mai mare este raza oscilațiilor platformei, cu atât este mai mare productivitatea, dar mai joasă calitate de prelucrare. Din acest motiv mulți producători produc utilaj cu posibilitatea de reglare a razei oscilațiilor. De obicei foliile care pot fi înlocuite sunt fixate cu autocolante sau cu cleme speciale.

Marea majoritate a mașinilor cu vibrație posedă un element aspirator pentru praf. Acesta este necesar nu doar pentru curățenie, dar și pentru calitatea lucrului efectuat. Dacă praful nu este înlăturat la timp, hârtia abrazivă se va umple de praf și elementul de lucru de bază va trebuie schimbat mult prea des.

Excentrice

Toate polizoarele excentrice https://rozetka.md/ro/sanders/c152503/23780=12756/ se deosebesc prin calitatea înaltă de prelucrare, deoarece în afară de mișcări înainte - înapoi, acestea mai fac și mișcări în cercuri. Asemenea tehnică este necesară la etapa finală pentru efectuarea celui mai fin lucru. La fel ca și în modelele cu vibrație, în acestea se conține un element de aspirare, iar foliile se fixează cu autocolante sau cleme.


Cu perii

Utilaj ușor cu o masă de până la 4 kg. Mânerul de bază și cel auxiliar facilitează lucrul în cazul în care este nevoie de lucrat timp îndelungat. Prelucrarea cu peria nu necesită apăsare cu putere pe suprafață.

Sunt accesibile perii din compozit, nailon sau metalice, precum și rulouri speciale pentru șlefuire. Unele modele sunt dotate cu tobă sau ax cu inele din material abraziv - corundă sau fetru.

Aparatele cu perii se potrivesc pentru roaderea ruginei, a vopselei sau a sloiului de lac. De asemenea conferă lemnului un efect de îmbătrânire. Prelucrarea de finisare înainte de a da cu vopsea sau cu lac, precum și prelucrarea scândurilor de podea - tipuri de lucru pe care este mai bine de le încredințat polizorului.

Polizor delta

Se potrivește pentru detaliile mărunte și locurile greu accesibile. Principiul de lucru este același ca la modelele cu vibrație, dar cu o ”talpă” de formă triunghiulară. datorită oscilațiilor de o amplitudine nu prea mare va fi posibil de șlefuit chiar și materialul care nu se supune ușor prelucrării. Carcasa este compactă, nu sunt mânere auxiliare, din acest motiv delta se potrivește doar pentru suprafețe nu prea mari.

La asemenea tehnică se pune pâslă pentru șlefuire, folii de șlefuire din aceasta, precum și pâslă pentru lustruire și folii cu diverse nivele de granulație. Elementele de lucru se fixează cu autocolant.

Delta șlefuiește metalul, plasticul și lustruiește piatra. Utilajul este optim pentru prelucrarea produselor cu formă complexă și neobișnuită, de exemplu, mobila care este rezultat al lucrului manual sau construcții din metal cu un număr mare de colțuri.

Lustruitor

La exterior se aseamănă cu polizorul unghiular, dar cu mâner în formă de litera engleză D. Lucrează în regim de rotații scăzute - de obicei este accesibilă reglarea acestora. În general, este utilizat pentru prelucrarea delicată cu cercuri (discuri) din blană, spumă sau pâslă. În calitate de materiale abrazive se instalează cercuri din fetru și lână.

Asemenea aparate sunt necesare pentru lustruirea și șlefuirea suprafețelor, inclusiv a celor fragile și foarte delicate. Tehnica manuală este aplicată activ în reparația și tuningul automobilelor. Rezultat - o suprafață strălucitoare șlefuită ideal.


Construcția și particularitățile

Cu bandă

Construcție simplă și de încredere. Elementul de lucru de bază - un cerc (inel) pe două rollere care se mișcă cu viteză înaltă. Unele modele aparte ajung la o viteză de 500 de m per minut.

În procesul de lucru emană o cantitate mare de căldură. Productivitatea înaltă este deseori cauza supraîncălzirii. Tehnica cu garnituri de grafit se răcește mai lent și lucrează mai mult timp fără întreruperi.

Cu vibrație

La aparatele de șlefuit de acest tip motorul este instalat vertical, iar ”talpa” este poziționată perpendicular motorului. Clemele pentru banda abrazivă sunt de ambele părți ale ”tălpii”. Vibrațiile apar datorită mișcărilor axului. Nu este o mărime anumită de hârtie abrazivă - doar cumpărați un rulou și tăiați din acesta bucăți de mărimea necesară. Avantajele de bază - lucrul în colțuri și înlocuirea rapidă a materialelor care se consumă și se uzează.

Excentrice

”Talpa” se mișcă în două regimuri - merge în jurul axei sale și vibrează concomitent. Drept rezultat materialul abraziv este direcționat după un curs complex și datorită acestui fapt se obține un rezultat minunat.

Tehnica excentrică este deseori aleasă pentru întreprinderile de producție. Aceasta se potrivește perfect pentru prelucrarea de finisare și alte lucrări delicate. În marea majoritate a cazurilor se primește de făcut suprafața ideal de netedă.

Materialul prelucrat

Lemn

În mâinile unui meșter adevărat polizorul va imita ușor structura inelelor copacilor, factura de lemn învechit, pânza de păianjen, imprimarea reliefată, depresiunile nu prea mari și crăpăturile. Toate aceste minuni pot fi create cu o singură perie cu fire din nailon. Alte duze pot să înlăture de pe lemn vopseaua veche, să șlefuiască, să curețe sau să perieze suprafața.

Iată ce se poate de făcut cu lemnul cu ajutorul polizorului:

  • de creat efectul de învechire a grinzilor și a oricăror alte elemente de decor:

  • de creat mobilă cu efect de obiect antic, lampă din lemn, alte obiecte de interior;

  • de prelucrat lemnul ars până la efectul de două culori;

  • de scos straturile vechi de pe rame și mobilă în timpul restaurării;

  • de oferit factură de lemn învechit grinzilor sau căptușelii.


Metal

Pentru prelucrarea metalelor neferoase, a inoxului și aluminiului, precum și a detaliilor din acestea se potrivesc polizoarele cu perii. Principalul este să alegeți corect peria având în vedere particularitățile materialului.

Important! La șlefuirea cu peria metalică se face mai densă structura materialului. Porii se închid, corozia practic nu mai apare și umezeala dăunează metalului mai puțin.

Iată ce poate face cu metalul polizorul cu duza bine aleasă:

  • va înlătura atât stratul de lac, cât și cel de vopsea veche;

  • va curăța de elemente mărunte de metal sau rugină;

  • va lustrui, va înlătura zgârieturile și alte defecte;

  • va curăța de eflorescență, de bitum, de funingine;

  • oferă foliilor din tablă un exterior mat sau satinat.

Beton

Polizoarele pentru beton sunt utilizate pentru un șir întreg de lucrări:

  • lustruiește betonul drept înveliș de finisare a podelei;

  • sporește granulația pentru ca suprafața să se fixeze mai bine cu cleiul;

  • îndepărtează micile neajunsuri care ies în evidență, umflăturile, inegalitățile;

  • curăță de vopsea, clei și alte soluții înainte de restaurare;

  • înlătură stratul de beton vechi.

După prelucrarea cu polizorul este mult mai ușor de instalat linoleumul, parchetul sau laminatul. Învelișul pentru podea se aranjează mult mai bine, este mai neted. Dacă este de prelucrat podeaua sau pereții din beton înainte de a pune gresia, lucrul va merge mai repede, iar consumul de clei pentru gresie se va reduce sesizabil.

Funcții auxiliare

  1. Start lin - este necesar pentru accelerația treptată a motorului, pentru ca tensiunea în rețeaua electrică să nu se schimbe brusc.

  2. Reglarea rotațiilor - setează polizorul la un anumit tip de lucrări și pentru un anumit tip de suprafață, sporește calitatea lucrului.

  3. Sistem electronic de calcul - determină numărul de rotații, efortul și sporirea capacității. Toate acestea au scopul de a optimiza și de a spori eficiența lucrului utilajului.

  4. Balansare automată - echilibrează echipamentul, ceea ce este deosebit de important la uzarea gravă a acestuia.

  5. Mecanismele de protecție - blochează butonul de start pentru a evita activarea întâmplătoare a instrumentului.

  6. Protecția de o posibilă blocare - polizorul încetează să lucreze când se blochează echipamentul. Aceasta reduce posibilitatea de a primi traume din cauza loviturii inverse.

  7. Protecția de vibrație prin suprapunerea unor straturi de materiale moi sau printr-un mâner special contra vibrațiilor.

Duza specială de înlăturare a prafului poate să mențină curățenia la locul de muncă și permite înlocuirea mai rară a materialelor care se uzează din cauza îmbibării cu murdărie a elementelor de șlefuire.

Ce fel de polizor merită să fie ales pentru uz casnic?

  1. Pentru curățarea rapidă a spațiilor mari cu cerințe minime față de calitate este ideal polizorul cu bandă.

  2. Pentru prelucrarea permanentă a colțurilor și a altor locuri greu accesibile optați pentru polizorul delta.

  3. Cel mai universal instrument care se potrivește practic pentru orice tip de materiale este considerat polizorul de suprafață.

  4. Dacă contează nu doar versatilitatea, dar și calitatea înaltă a rezultatului final - cumpărați tehnică excentrică.

Recomandări adiționale

De multe ori sunteți nevoit să țineți instrumentul în mâini sau în aer? Selectați un polizor compact cu masă minimă. În asemenea cazuri se poate chiar de ales un polizor cu capacitate scăzută.

Pentru lucrul pe banca de lucru se vor potrivi modele mai grele și mai productive.

Înainte de achiziționare sau în timpul primirii tehnicii la poștă, luați-o în mâini, verificați cum lucrează comutatoarele, schimbați elementul de bază. Drept dovadă a calității acesta trebuie să se schimbe ușor și rapid. Verificați dacă este comod să vă țineți de mânere. Uneori utilajul poate să nu se potrivească din cauza unor caracteristici individuale.

De asemenea, vă recomandăm să verificați dacă nu este mișcare drept reacție adversă în părțile ce se mișcă, uitați-vă cât de bine sunt fixate detaliile și dacă se potrivesc unele cu altele. Porniți polizorul fără a prelucra vreun material pentru a înțelege dacă vă aranjează așa nivel de vibrație și zgomot.

Înainte de achiziționare este de dorit de aflat cât de ușor este de comandat adițional noi materiale care se uzează pentru polizor. La fel, interesați-vă de faptul cât costă ”talpa”.

Magazinul online ROZETKA.MD vă oferă un sortiment larg de polizoare, pentru orice lucrări de construcție sau de finisare. Vă atragem atenția la mărcile DeWalt, Intertool, Makita, Bosch, Einhell, Black&Decker care sunt cele mai populare în urma recenziilor cumpărătorilor.

Ce fel de polizor utilizați dumneavoastră? Pe care producător îl alegeți și de ce? Ce recomandări puteți să oferiți unei persoane care a decis prima dată să cumpere un polizor în internet?


// console.log('no ads situation')