Constantin Șchendra, votat de PAS viceguvernator la BNM. Deputată: Când ați trecutul concursul pentru a ocupa acest post?

Constantin Șchendra a fost numit în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, membru al Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat cu votul a 53 de deputați în plenul Parlamentului.

Foto: multimediaparlament.md

„Vreau să amintesc la toți colegii și cetățenilor că domeniul la care candidează la funcția de viceguvernator este cel mai reglementat în toată lumea și în Republica Moldova dvs le arătați din deget la Bănci atunci când ele nu le respectă, eu studiez minuțios absolut tot ce reglementați dvs, inclusiv toată baza legislativă.

Întrebarea: Când dvs ați trecutul concursul pentru a ocupa acest post? dacă a fost concurs, poate mie ceva mi-a scăpat și probabil la mulți cei din sală, fiindcă aceste posturi se ocupă în baza concursului”, a declarat deputata socialistă Alla Darovanaia.

„Din câte eu cunosc funcția de viceguvernator este propusă de către Guvernatorul Băncii Naționale, nu există o cerință de a efectua concursuri pentru această funcție”, a răspuns Constantin Șchendra.

„Vă rog să verificați și dvs, probabil și noi, fiindcă eu știu precis, că anterior când au fost anunțate concursuri și cunosc persoane care au optat pentru această funcție, nu acum, anterior anului 2020. Concretizați vă rog dacă este obligatoriu sau nu”, a spus Darovanaia.

Constantin Șchendra are o experiență de peste 18 ani în domeniul bancar, audit, contabilitate și consultantă. De asemenea, acesta a activat timp de peste opt ani în companii de audit internaționale. Din anul 2018 și până în prezent, Constantin Șchendra a activat la Banca Națională a Moldovei, în calitate de director al Departamentului Supraveghere Bancară.

Potrivit legislației, viceguvernatorii BNM sunt numiți de Parlament, la propunerea guvernatorului Băncii Naționale. Candidatura lui Constantin Șchendrea a fost propusă, după ce a expirat mandatul lui Aureliu Cincilei.



Pub