Chicu acuză guvernarea că pune datorii pe umerii cetățenilor: Care este sensul să transferi Energocom-ului 1,7 mlrd. lei, ca apoi să împrumuți 1,43 mlrd. lei la o rată de 7%?

Fostul premier, Ion Chicu, vine cu noi critici către actuala guvernare. Potrivit acestuia, ministerul Finanțelor a fost nevoit să dubleze rata pentru împrumuturile pe care le face, după ce din conturile statului au fost scoase 1,7 miliarde de lei pentru procurarea gazului. „Care este sensul să transferi Energocom-ului tocmai 1,7 mlrd.lei, ca apoi să împrumuți 1,43 mlrd.lei pe termen scurt la o rată de 7%?”, se întreabă acesta.

Foto: UNIMEDIA

„După ce analfabeții funcționali au scos ilegal din conturile statului 1,7 mlrd.lei pentru procurarea "gazului polonez", Ministerul Finanțelor a fost nevoit să dubleze rata pentru împrumuturile pe care le face. Dacă în septembrie 2021 rata dobânzii pentru bonurile de trezorerie de 91 de zile era 3,42%, apoi în cadrul licitației de săptămâna curentă a împrumutat cu 6,81%.

Care este sensul să transferi Energocom-ului tocmai 1,7 mlrd.lei, ca apoi să împrumuți 1,43 mlrd.lei pe termen scurt la o rată de 7%? Ce se întâmplă „oameni buni"? Cine o să vă achite aceste datorii?”, se întreabă Chicu.

Și acum câteva zile fostul prim-ministru Ion Chicu a comentat evoluția ratelor dobânzii achitate pentru împrumuturile necesare statului. Acesta menționa că rata dobânzii achitate de stat a crescut, din septembrie, cu peste 71%.

Anterior, fostul prim-ministru, Ion Chicu spune că pentru a cumpăra gaz de la compania poloneză PGNiG, Guvernul au luat din buget 1,7 miliarde lei.

Pe 25 octombrie, Guvernul anunța că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Atunci, prim-ministra declara că nu poate spune exact prețul cu care Energocom a procurat un milion de metri cubi de gaz. „Prețul este unul de piață, suntem în zona a 1000 de dolari pe 1000 m3, dar e secret comercial și nu pot să spun cifra exactă”.

Revenit din Rusia, vicepremierul Spînu a anunțat câți bani s-au plătit din bugetul de stat pentru a achiziționa gaz din surse alternative, timp de câteva zile: „Suma plătită pentru gazul procurat din surse alternative a fost de aproximativ 17 milioane de dolari”.


Pub