Am ajuns să ne vaccinăm în drum și nu e nimic rău în asta

Zilele astea, pe hudițele internetului moldovenesc circulă o fotografie din campania de vaccinare organizată de Ministerul Sănătății (cu susținerea mai multor parteneri internaționali, desigur), în care un bărbat este vaccinat chiar în drum, într-un sat din nordul țării. Deși se pare că autorii originali au șters fotografia între timp, după cum știm, nimic din ce apare pe internet nu mai poate să dispară, așa că imaginea se rostogolește veselă prin grupurile și profilurile celor care se opun vaccinului. 

Să fie clar, nu sunt dintre cei care au încredere orbește în vaccin și cred că nimeni n-ar trebui să fie. Nici n-am stat să citesc prospecte și să caut pe Google ce ingrediente conține serul, dar am vorbit cu medici, le-am pus întrebări, și am încredere în ei. 

Sunt supărată pe marile companii farmaceutice pentru că și-au umflat profiturile până azi, în loc să ofere gratis patentul vaccinului pentru ca orice companie, din orice colț al lumii, să-l poată fabrica și salva vieți. În același timp, aceste companii, așa capitaliste cum sunt, au salvat vieți și au făcut un mare bine omenirii. Da, ambele lucruri pot fi adevărate în același timp. Ca de obicei în viață, nimic nu e doar alb sau negru. Suntem puși în fața alegerii dintre două rele, iar vaccinul de data asta cu siguranță este cel mai mic dintre ele.

Dar să revenim la imaginea discordiei. „Ca animalele!!!”, scriu oamenii în comentarii. Cu siguranță. Pentru că ținem la animalele noastre, le ajutăm să se protejeze în fața bolilor și le vaccinăm pentru că vrem să trăiască. Una dintre cele mai bune anecdote auzite la Chișinău a fost despre cum s-a convins un prieten să se vaccineze. Unchiul lui, fiind un țăran molcom și înțelept, i-a spus: „Tu uite-te la iepuri. Dacă dă boala într-înșii, ce faci? Dacă îi vaccinezi, 90% scapă, dacă nu – îi duci pe toți în sac la râpă”. În afară de atitudinea nu tare ecologică față de râpe, omul are dreptate. 

Nu văd nimic rău sau greșit în imaginea asta. Vaccinul este administrat de o lucrătoare medicală, care poartă mănuși. „Păi, cum așa, ne vaccinăm chiar în drum?” În țara în care doar un sfert de populație s-a vaccinat, cred că ar trebui să ne vaccinăm în drum, în căruță, în bucătărie, la mall sau la biserică. Avem de-a face cu o epidemie globală, un virus nătărău, care ieri era în Beijing și azi e la Chișinău, așa că până nu ne vaccinăm cu toții – nu ieșim cu bine din asta. Iar asta înseamnă că vaccinul uneori se va administra în drum, în cort, pe barcă sau va fi transportat cu cămila sau cu drona.

În locul autorilor campaniei, eu n-aș șterge poza asta. Dimpotrivă, aș folosi-o ca să arăt unde suntem și ce măsuri suntem nevoiți să luăm ca să convingem oamenii, asta în timp ce multe țări europene și-au vaccinat peste 80% din populație și lucrurile au revenit la normal. Iar Moldova nu ne permitem să ne alintăm. Atunci când în fiecare zi mor oameni din cauza Covid-19, e nevoie ca lucrători medicali și lideri comunitari (poate nu neapărat politicienii de la PAS) să meargă din poartă în poartă și să vorbească cu oamenii.

Las mai jos câteva imagini și mai șocante decât cea de sus, dar care arată cât de mare e problema și cât de ingenioși pot deveni oamenii când e vorba de soluții. Trebuie doar să le acceptăm.

Enlarge

image1170x530cropped
Vaccinarea într-un trib din Brazilia

Enlarge

d41586-021-01136-2_19113548
Un bărbat este vaccinat în Nepal, nu departe de muntele Everest.

Enlarge

143382152_10158623417069279_3209210806934609192_n
O femeie este vaccinată în timp ce așteaptă deszăpezirea străzii în Oregon, SUA.

Enlarge

vaccinare-Brasil
Dulcinea Da Silva Lopez este vaccinată în Rio de Janeiro, Brazilia.

Enlarge

116541659_lichfield5pa
În Marea Britanie catedrala Lichfield a fost transformată în centru de vaccinare.

Enlarge

download-9
Un bărbat este vaccinat într-un penitenciar din SUA.

Enlarge

1623504736_vaccine-drive-5
O echipă de medici transportă vaccinul Astra-Zeneca spre localitățile îndepărtate de pe râul Amazon.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.