Contractul pe gazele naturale nu anulează Starea de Urgență. Spînu: Mai este nevoie să luăm unele decizii

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că Starea de Urgență în sectorul energetic va continua până pe 20 noiembrie. „A fost ședința Comisie Situații Excepționale în care s-au abrogat o parte din deciziile care au fost luate, pentru că nu mai sunt relevante”, a precizat Spînu la emisiunea Moldova în Direct.

Foto: Captură video

„Starea de Urgență mai este nevoie să rămână până pe data de 20 noiembrie, pentru că mai este nevoie să luăm unele decizii, care să ne asigure.

Și astăzi, a fost ședința Comisie Situații Excepționale în care s-au abrogat o parte din decizii care au fost luate, pentru că nu mai sunt relevante, cum ar fi Termoelectrica să nu mai utilizeze păcura, pentru că nu mai este nevoie. Termoelectrica trebuie să treacă pe gaz și în zilele următoare va trece.

Mai sunt și alte decizii pe care trebuie să le luăm, să vedem câtă păcură a fost consumată în această perioadă și câtă păcură trebuie să cumpărăm pentru a suplini rezerva de stat, care a fost epuizată în aceste câteva săptămâni.

Noi trebuie să luăm o decizie care este menționată și în protocol, ținând cont că în luna octombrie prețul la gaze pe care le-am cumpărat pentru țara noastră era de peste 790 de dolari, iar tariful nu a crescut ceea ce a fost și o promisiune a Guvernului. Noi trebuie să decidem cum compensăm prețul la gaz pentru luna octombrie, astfel încât el să nu se reflecte imediat în prețul cetățenilor, pentru că asta ar însemna o creștere mult prea mare.

Vom vedea câți bani alocăm, cum îi alocăm, cât de repede ne mișcăm pe tarif.

Urmare a acestui contract este nevoie ca Moldova Gaz să prezinte documentele la ANRE, iar ANRE să aprobe tariful, care are o perioadă mai lungă în care poate să aplice acest tarif. Noi trebuie să decidem în comisie, să vedem, cred că este cazul să aplicăm mai devreme pentru a nu acumula datorii suplimentare la livrările de gaze pentru țara noastră”, a declarat Andrei Spînu, la emisiunea de ieri.

Andrei Spînu a menționat că în urma negocierilor din Rusia a fost semnat un protocol și contractul de livrare a gazelor. Protocolul a fost publicat, iar contractul rămâne confidențial. În protocol, au fost menționate patru aspecte importante și opt puncte.

În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat astăzi, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Între timp, pe parcursul săptămânii trecute, au fost cumpărate volume de gaze din surse alternative.

Comisia Europeană a anunțat despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.


Pub