Numirea lui Musteață la CSJ, încălcare a legii? Cum comentează juristul Eșanu avizul Comisiei Juridice

Și Juristul Nicolae Eșanu a venit cu un comentariu după ce Comisia Juridică Numiri și Imunități a decis să aprobe candidatura lui Dorel Musteață la funcția de judecător la CSJ. „Mă întreb cum asta este posibil, în condițiile în care articolul 20 alin. 3/2 din Legea cu privire la CSM interzice în mod expres acest lucru”, a scris Eșanu, astăzi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Am văzut informația despre promovarea unui membru al CSM la Curtea Supremă de Justiție și mă întreb cum asta este posibil, în condițiile în care articolul 20 alin. 3/2 din Legea cu privire la CSM interzice în mod expres acest lucru - (3/2) Participarea la concursul pentru promovarea într-o instanță superioară, transferarea la o instanţă judecătorească de același nivel a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rîndul judecătorilor, precum și a judecătorilor detașați la Institutul Național al Justiției și Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitării mandatului și timp de 6 luni după încetarea calității de membru sau, după caz, expirarea termenului pentru care a fost detașat”, a declarat Eșanu.

Și fostul deputat, Dinu Plîngău, a criticat avizul Comisiei Numiri și Imunități privind numirea președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, la CSJ. „Asta-i reforma justiției?”, se întreabă acesta. 

Președintele interimar al CSM va fi propus Parlamentului pentru a fi numit judecător la Curtea Supremă de Justiție. Comisia Juridică Numiri și Imunități i-a aprobat astăzi candidatura.

În luna iunie, CSM a decis ca Dorel Musteață să asigure interimatul funcției de președinte al Consiliului.

Anterior, acesta a fost și membru al Consiliului Institutului Național al Justiției

În 2018, CSM a propus Parlamentului Republicii Moldova numirea domnului Musteață Dorel în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani..

Dorel Musteață este membru al CSM începând cu 7 octombrie 2018.


Pub