image
Sursa foto: jurnal.md

Demnitarii și funcționarii publici, obligați de noua legislație a ANI să declare valoarea de piață a bunurilor

Demnitarii și funcționarii publici, nu vor mai putea declara case și automobile ieftine. Noua legislație a ANI, intrată în vigoare vineri, 29 octombrie, îi obligă să declare valoarea de piață a bunurilor. Totodată, aceștia vor fi nevoiți să explice de ce valoarea declarată a unui bun nu corespunde cu cea de piață a acestuia.

Vineri, 29 octombrie 2021, a intrat în vigoare Legea 130, din 2021, privind modificarea legislației ANI, o dată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Ca rezultat, conducerea ANI a emis un ordin de instituire a șase grupuri de lucru în vederea revizuirii și ajustării cadrului normativ intern pentru punerea în aplicare a noilor modificări.

„Membrii grupurilor de lucru vor studia noua lege adoptată și vor formula propuneri de modificare a mai multor documente ce vizează activitatea Inspectoratului de Integritate,  dar și a instituției per ansamblu. Astfel, vor fi operate modificări la  Metodologia de efectuare a controlului averii și intereselor personale, Regulamentul de organizare și funcționare a Inspectoratului de Integritate, Regulamentul cu privire la contravențiile constatate, Instrucțiunea cu privire la modul de soluționare a conflictelor de interese de către inspectorii de integritate, Regulamentul privind modul de completare a declarației de avere și interese personale, Ghidul privind depunerea online a declarației de avere, Regulamentul privind asigurarea transparenței în procesul decizional și altele, se spune într-o notă informativă a ANI.

Unul dintre grupurile create, condus de Vicepreședintele ANI, urmează să realizeze acțiunile necesare în scopul ajustării formularului electronic al Declarației de avere și interese personale, pentru ca subiecții declarării să-și poată onora, cât de curând, obligația legală de a depune declarația de avere în condițiile noilor modificări.

„În baza acestor acțiuni, demnitarii și funcționarii publici vor declara valoarea de piață a bunurilor și vor face concretizările de rigoare privind motivul pentru care valoarea declarată a unui bun nu corespunde cu valoarea acestuia de pe piață”, precizează ANI.

Totodată, în obligația subiecților declarării va reveni și declararea serviciilor procurate și a bunurilor/valutei virtuale. Referitor la servicii, subiecții vor declara cheltuielile realizate pentru procurarea unui anumit gen de servicii, dacă valoarea acestora, în decursul unui an, depășesc 10 salarii medii pe economie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: