Igor Dodon: Contractul cu Gazprom presupune suspendarea Pachetului Energetic III nu pe 1 an, ci pe 5, până la achitarea datoriilor
Contractul semnat cu Gazprom presupune suspendarea implementării Pachetului Energetic III de către Moldova pe 5 ani, nu pe 1 an, așa cum spunea ieri viceprim-ministrul Andrei Spînu. Declarația aparține liderului PSRM, Igor Dodon, și a fost făcută în cadrul emisiunii Prime Time.
Foto: UNIMEDIA

„Eu cred că Federația Rusă a dat dovadă de înțelegere și înțelepciune în această situație și în pofida unor mesaje foarte negative de la Chișinău, toți deputații PAS, toată presa lor, toți consilierii, consultanții strigau despre șantajul rusesc și că Putin vrea să ne îngenuncheze. Rusia a arătat din nou că este un adevărat prieten al Republicii Moldova.

Nu cred că a vrut atât de mult să susțină actuala Guvernare, cât să susțină cetățenii Republicii Moldova. Guvernarea tot a făcut unele cedări corecte. Nu vreau să îi critic pentru că ei au procedat corect. Ceea ce ține de datorii este evident că acest contract pe cinci ani, în aceste condiții, este valabil din ceea ce a fost publicat astăzi doar în cazul când se recunosc datoriile și se face graficul de achitare pe parcursul a cinci ani. Tot în acest protocol făcut public și vreau să-i felicit pe cei de la Guvernare că l-au făcut public, pentru că acolo se spun foarte multe lucruri. Acolo este punctul 3 din decizie care spune foarte clar că pe parcursul perioadei de achitarea a datoriilor nu se va merge la reorganizarea MoldovaGaz, ceea ce înseamnă că Pachetul III energetic va fi suspendat. Eu cunosc foarte bine despre ce e vorba, pentru că și în calitate de fost ministru al Economiei, am gestionat acest proces și negocieri multiple la Bruxelles, pe procedura de reorganizare și divizare.

Eu citesc doar documentele care au fost făcute publice, documentul care a fost făcut public indică exact ceea ce am zis, este punctul 3 din acest protocol care spune foarte clar că până la achitarea datoriilor, dar datoriile trebuie să fie achitate în decurs de cinci ani, iar în acest timp, niciun fel de proces de reorganizare și divizare a activelor MoldovaGaz nu poate avea loc, ceea presupune că unele prevederi ale legislației și acordurilor semnate cu UE nu pot fi puse în aplicare până ce nu se achită datoria, dar datoria este de circa 700 mil. de dolari. Eu cred că pentru actuala conjuctură, pentru actuala guvernare, este un contract bun în această situație”, a declarat Igor Dodon.

„Pachetul energetic III presupune mai multe acțiuni și mai multe documente care trebuie să fie adoptate, inclusiv de ANRE pe regulile de piață. Conform acestui protocol o amânare maximă care poate avea loc este de un an pentru că toate lucrurile care au fost convenite ar trebui să se întâmple pe parcursul anului 2022, deci în baza acestor documente care discutate și eventual semnate sau nu în perioada anului 2022 se va decide ulterior”, a declarat Andrei Spînu, ieri, într-o conferință de presă.


Republica Moldova și Federația Rusă vor semna un acord privind rambursarea datoriei la gaze până la 1 mai 2022. Anunțul a fost făcut de vicepremierul, Andrei Spînu.

„Părțile au convenit că până la sfârșitul anului 2022 să fie semnată o înțelegere între Guvernul RM și cel al Rusiei în domeniul energetic care va include păstrarea statului societății pe acțiuni Moldovagaz, inclusiv neaplicarea unor sancțiuni sau reorganizări forțate până la reglementarea datoriei Moldovagaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În protocol nu se face referință la suma datoriei, aceasta va fi stabilit în baza unui audit independent”, a precizat Spînu.

„Până la 1 mai 2022, Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei Moldovagaz către Gazprom pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului pe un termen de 5 ani”, a adăugat acesta.

Andrei Spînu a menționat că în urma negocierilor din Rusia a fost semnat un protocol și contractul de livrare a gazelor. Protocolul a fost publicat, iar contractul rămâne confidențial. În protocol, au fost menționate patru aspecte importante și opt puncte.

În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat astăzi, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Între timp, pe parcursul săptămânii trecute, au fost cumpărate volume de gaze din surse alternative.

Comisia Europeană a anunțat despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban a declarat la emisiunea UNInterviu că „Implementarea Pachetului III prevede ca sectorul de transport să nu mai depindă de producător și furnizor, iar toți care au gaze naturale pot să aibă acces către consumatorul final, folosind aceste rețele. Este o decizie luată la nivelul Uniunii Europene. Altfel spus, sectorul de transport al gazelor va fi ca un drum pe care au dreptul să acceadă toți călătorii ca să circule”, iar MoldovaGaz nu este în pierdere în acest caz, „Nu. Noi oricum rămânem acționari. MoldovaGaz va deține în continuare acțiuni în MoldovaTransGaz, care este transportatorul, dar nu vom interveni decât la nivel general de administrare. Însă, dacă această companie se va dezvolta tot mai mult, cu atât mai mult câștig va avea și MoldovaGaz.

Odată cu implementarea Pachetului III se vor crea 2 centre de profit și considerăm că, după reorganizare, eficiența întregului grup va crește. Altă întrebare este furnizarea gazelor naturale, pentru că astăzi, în regiune, trebuie să recunoaștem, în afară de sursa Gazprom, altă sursă nu este. Poate în viitor vor fi alte surse alternative, ce vor aduce beneficii consumatorilor, care vor putea alege”, a declarat Ceban.


Pub