Suprafața ghețarilor milenari din Himalaya este comparabilă cu suprafața Republicii Moldova. Statistici curioase din episoadele documentarului MyEverest

Suprafața totală a ghețarilor din Himalaya este de 33 de mii de kilometri, similară suprafeței Republicii Moldova sau puțin mai mare decât suprafața Belgiei. Astfel, această regiune face parte din top trei cele mai mari “depozite” de gheață, cedând doar în fața Antarcticei și Arcticii. Chiar și denumirea Himalaya provine de la cuvintele Himal – zăpadă și Alaya – loc de păstrare.

Foto: MyEverest

Membrii expediției MyEverest au petrecut pe ghețarii Himalayei mai multe zile, cele mai grele fiind de la trecerea Amphu Lapcha. Aici, membrii expediției au urcat apoi au coborât zeci de metri admirând mulțitudinea de nuanțe ale azuriului ghețarilor.

Cel mai mare ghețar al Himalayey este ghețarul Gangotri. Cu o lungime de 26 de kilometri și o lățime de 4 km, această rezervă de gheață dă naștere râului Gang, care alimentează cu apă întreaga Indie și se află în top trei cele mai mari râuri, reieșind din cantitatea de apă transportată.

Ghețarii Himalayei sunt într-o continuă mișcare, ghețarul Khumbu, din calea spre Everest, se mișcă cu un metru la fiecare două zile. Din această cauză, escaladările sunt organizate pe parcursul nopții, pentru a evita apariția crăpăturilor în ghețari, cauzați de mișcarea acestora. Crăpături, care pot avea o adâncime de zeci și chiar sute de metri și o lungime de câțiva kilometri.


Mai multe lucruri interesante despre expediția MyEverest le puteți afla din episoadele serialului MyEverest, difuzat în fiecare sâmbătă la ora 18:30 de TV8.MD.


Documentarul MyEverest este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în Republica Moldova prin Programul de consolidare a încrederii, realizat de UNDP Moldova – Poduri de încredere peste Nistru - Мосты доверия через Днестр.


Proiectul MyEverest a fost susținut de către partenerii generali Mastercard , Moldindconbank , Moldcell și True Sweets - Dulcinella Altfel.

Expediția a fost susținută cu produse și echipamente de Traumeel S ( heel.md ), Garmin Moldova , #samsungmd.

Suportul juridic este asigurat de EFRIM ROŞCA Asociații.


Pub