(video) Spînu, despre suspendarea Pachetului Energetic III: Nu este adevărat. Se referă amânarea doar la o parte, dar care nu blochează accesul la piață
Protocolul semnat între în urma negocierilor din Rusia nu prevede amânarea Parchetului Energetic III, afirmă vicepremierul, Andrei Spînu. „Când vorbim de implementarea completă a Pachetului III aici aveți dreptate, deci o chestie care trebuie să fie dusă până la capăt ține de separarea proprietăților între Moldovatransgaz și Moldova, dar asta nu înseamnă implementarea Pachetului”, a declarat acesta, ieri la emisiunea În profunzime, de la Pro TV.
Foto: UNIMEDIA

„Pachetul energetic III înseamnă în primul rând reguli de piață. La moment, astăzi poate o companie oricare să cumpere gaz și să vândă în Moldova? Poate. Și astăzi Energocom poate să cumpere gaz și să îl vândă oricărui client de pe piață. Când vorbim de implementarea completă a Pachetului III aici aveți dreptate, deci o chestie care trebuie să fie dusă până la capăt ține de separarea proprietăților între Moldovatransgaz și Moldova, dar asta nu înseamnă implementarea Pachetului, dar o parte, extrem de importantă, dar care nu blochează accesul la piața de gaze a a mai multor companii”, a spus Spînu.

„De ce spun că nu este o condiție ce am semnat - Dacă noi ducem la capăt separarea asta, întrebarea pe care o puneau Gazprom este - Unde se duce datoria? și insistent poziția Gazprom este că până în momentul în care nu este clar ce facem cu datoria nu putem vorbi de separare imediată. De aceea, am luat un an, nu 5, să discutăm acest aspect de datorie”, a adăugat Spînu.


Contractul semnat cu Gazprom presupune suspendarea implementării Pachetului Energetic III de către Moldova pe 5 ani, nu pe 1 an, așa cum spunea ieri viceprim-ministrul Andrei Spînu. Declarația aparține liderului PSRM, Igor Dodon.

Andrei Spînu a menționat că în urma negocierilor din Rusia a fost semnat un protocol și contractul de livrare a gazelor. Protocolul a fost publicat, iar contractul rămâne confidențial. În protocol, au fost menționate patru aspecte importante și opt puncte.

Vicepremierul Andrei Spînu a menționat ieri și-ar fi dorit publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, dacă ar ține de competența sa, însă consideră că formula este una avantajoasă pentru cetățenii Moldovei. Explicația a fost oferită ieri în cadrul unei conferințe de presă, organizată după vizita sa în Federația Rusă.

În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat astăzi, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.


Pub