Un deputat de la Kiev acuză Moldova că „a trădat Ucraina”, după semnarea contractului cu Gazprom

Un deputat din Rada de la Kiev a acuzat, pe pagina sa de Facebook, Lituania și Republica Moldova, de „trădare” a Ucrainei, după ce cele două state au semnat contracte de procurare a resurselor energetice din Rusia.

Foto: UNIMEDIA

„Moldova și Lituania, apropo, pur și simplu au fugit de la bal și au trădat Ucraina. Prima a semnat un contract pe cinci ani cu Gazprom imediat după ce Ucraina i-a dăruit 1 milion de metri cubi de gaze naturale, iar Lituania a cumpărat electricitate din Rusia, deși anterior, ambele îndemnau Ucraina să nu facă acest lucru”, a scris Vadim Rabinovici, deputat în cadrul partidului „Platforma Opoziției – Pentru viață”, din Rada de la Kiev.



Republica Moldova a intrat în stare de urgență, în contextul crizei energetice, pe 22 octombrie, pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Kiev a anunțat, pe data de 23 octombrie, că va livra gaz Moldovei în contextul crizei energetice din țară. Anunțul a fost făcut de Secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Aleksei Danilov, care a precizat că premierul ucrainean a primit scrisoare cu solicitarea de a livra gaz Moldovei.

În aceeași zi, deputatul ucrainean Andrei Gerus a venit cu un comentariu privitor la informațiile că „Ucraina împrumută Moldova cu 1 mlrd m3 de gaz ca să închidă cazul Ceaus”. „Volumul nu este nici pe de-aproape de 1 miliard, Moldova a cerut Ucrainei să furnizeze aproximativ 15 milioane de metri cubi”, declara acesta, menționând cî zvonurile cu privire la Ceaus sunt „fantezii, care nu au nicio tangență cu realitatea”.


Pub