Atacurile raider de la două bănci comerciale, din anul 2011, piesă din puzzle-ul „Frauda Bancară”: PA vine cu detalii
Procurorii anticorupție au venit cu unele detalii despre atacurile raider de la BC „Victoriabank” SA și BC „Banca de Economii” SA, din anul 2011. În contextul interesului public sporit, Procuratura anunță că, faptele respective constituie inter alia obiectul urmăririi penale în cadrul cauzei penale denumite generic „Frauda Bancară”.

Foto: zdg.md
În cadrul urmăririi penale sunt investigate circumstanțele dobândirii ilicite prin înșelăciune și abuz de încredere a dreptului de proprietate asupra unor pachete de acțiuni ale Companiei de Asigurări „ASITO” S.A., - 83,1 % , a băncilor comerciale S.A. „Victoriabank” – 28,34 % și S.A. „Banca de Economii”- 18,49 %.

În cadrul cauzei penale vizate, au fost audiați 9 martori, au fost emise și executate 13 ordonanțe de ridicare a documentelor pertinente pe caz, au fost supuse expertizei aproximativ 1500 file a documentelor ridicate, a fost formulată 1 cerere de asistență juridică în materie penală, dar alte acțiuni de urmărire penală necesare stabilirii adevărului pe caz.

Instituția menționează că urmărirea penală pe caz poartă un caracter activ, iar despre rezultatele investigațiilor, Procuratura Anticorupție va informa opinia publică cu respectarea caracterului confidențial al activității desfășurate și a prezumției de nevinovăție a persoanelor.

Procuratura Anticorupție a venit vineri, 29 octombrie, cu informații noi, în contextul investigațiilor cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015, în vederea preluării controlului asupra „Moldova Agroindbank”. Procurorii au constatat în baza probelor acumulate, că după ce a fost obținut un pachet de 2805 acțiuni ale băncii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, suspecții, pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile respective către companiile nerezidente, al căror beneficiar real era Platon Veaceslav.


Pub