Partidul „Șor” cere deschiderea de urgență a farmaciilor sociale mobile: Vaccinarea în stradă e bună, dar farmaciile mobile nu?

Partidul „Șor” insistă asupra adoptării de urgență a proiectului de lege privind crearea farmaciilor sociale mobile, astfel încât oamenii, mai ales de la sate, să aibă acces facil la medicamente. Solicitarea vine din partea reprezentantului Partidului „Șor”, Violeta Ivanov, în contextul în care vaccinarea împotriva COVID-19, în stradă, este permisă, iar comercializarea medicamentelor în farmacii mobile, dotate cu toate cele necesare, este interzisă.

Foto: partidulsor.md

Reprezentantul Partidului „Șor”, Violeta Ivanov, își exprimă indignarea față de cazul care a avut loc weekendul trecut, când un deputat al PAS a publicat, pe internet, o fotografie cu vaccinarea unui cetățean, în stradă. Poza a stârnit un val de critici, motiv pentru care, la scurt timp, deputatul majorității parlamentare a șters-o.

„Suntem profund șocați și consternați de modul în care este gestionată pandemia de COVID-19. Acțiunile autorităților sunt stângace, iar pe alocuri ele lipsesc cu desăvârșire. Ministerul Sănătății a ajuns să fie o instituție complet depășită de situație, rigidă, lipsește complet dialogul cu cetățenii, cu societatea civilă și cu presa. Între timp, în weekend, am fost martorii unui episod care ne-a lăsat pe toți mască - oameni de la sate, cetățenii noștri, cei de care trebuie să avem grijă, erau vaccinați în stradă, pe frig, fără respectarea unor norme elementare sanitare. Oare merită ei această atitudine? Până unde va merge această bătaie de joc?”, a declarat reprezentantul Partidului „Șor”.

De asemenea, fostul deputat s-a arătat nemulțumit de faptul că orice inițiativă din partea opoziției, care vine în sprijinul oamenilor, este respinsă de majoritatea parlamentară a PAS. Printre acestea se numără și proiectul de lege care se referă la crearea farmaciilor sociale mobile.

„Înțelegem că astăzi aveți falsa impresie că veți guverna veșnic, înțelegem și faptul că nu vă pasă de opoziție și de proiectele Partidului „ȘOR”, dar de ce nu vreți să luați în seamă semnăturile a 200 de mii de oameni care au semnat în sprijinul inițiativei privind crearea farmaciilor mobile? Partidul „Șor” a elaborat proiectul privind crearea unei rețele de farmacii sociale, care să circule prin toate localitățile unde nu există farmacii, motivul fiind accesul redus la medicamente, care afectează peste 800 de localități rurale din Republica Moldova. Acele farmacii mobile urmau să fie dotate cu echipamente frigorifice și utilaje speciale, după toate standardele internaționale, pentru ca medicamentele și preparatele farmaceutice să poată fi păstrate în siguranță, conform tuturor rigorilor. Nu vreți ca medicamentele să fie vândute din farmacii mobile, parcate în stradă, dar să-i vaccinați în stradă pe oameni vi se pare o idee bună? Dați dovadă de duble standarde și arătați că nu vă pasă deloc de oameni”, a mai menționat Violeta Ivanov.

Ivanov a amintit că proiectul Partidului „Șor” privind crearea farmaciilor sociale, inclusiv mobile, se prăfuiește de două luni în birourile Guvernului și Parlamentului.

„Stimați guvernanți, de aproape două luni, proiectul nostru cu privire la farmaciile sociale, inclusiv mobile, se prăfuiește în birourile Guvernului și Parlamentului și nu vreți să-l avizați. De partea noastră sunt oamenii, noi avizul lor l-am primit deja. Avem peste 200 de mii de avize pozitive. De acea, vă cerem în regim de urgență să auziți ce spune poporul și să le asigurăm oamenilor acces la servicii de primă necesitate”, a mai spus Violeta Ivanov.

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au îndeplinit mai multe proceduri tehnice, pentru a urgenta implementarea proiectului privind funcționarea farmaciilor sociale mobile. Totodată, au fost făcute solicitări în adresa ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, și președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, Dan Perciun, pentru avizarea proiectului de lege în acest sens.

În prezent, programul farmaciilor sociale funcționează cu succes în orașul Orhei, comuna Jora de Mijloc din acest raion, dar și în orașul Taraclia.



Pub