(video) Usatîi a primit verdictul de la CSM, după ce a numit judecătorii de la Bălți „k*nciuji”: „Condamnă limbajul licențios, dar recunoaște dreptul la critică”

Consiliul Superior al Magistraturii a condamnat limbajul licențios folosit de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, dar a recunoscut dreptul la critică și libera exprimare, după ce fostul primar a insultat judecătorii de la Curtea de Apel Bălți, care au întors dosarul omorului de la Elizaveta la rejudecare. Sesizarea venită din partea unor judecători a parvenit la CSM acum circa o lună, iar astăzi a fost examinată, după ce s-a expus Inspecția judiciară.

Foto: colaj

„S-a concluzionat de către inspectorul judecător că totuși au fost depășite limitele unei judecăți de valoare și cu tot respectul pentru libera exprimare totuși suntem de părere că în această conferință video a fost compromis acest exercițiu democratic și corespunzător inspectorul judecător a ajuns la concluzia că CSM ar urma să sesizeze organele de drept în vederea examinării acțiunilor domnului Renato Usatîi, prin prisma componențelor de contravenție, deci este vorba de eventuale contravenții injurii sau calomnii”, a menționat reprezenta Inspecției.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că „într-adevăr cazul a fost unul răsunător și că nu știe exact ce a spus Usatîi”.

„Probabil a exagerat în expunere, dar cred că chiar dacă este așa, cred că instituțiile statului au posibilitatea să se autosesizeze și să examineze. Era un caz notoriu, chestiune care a indignat foarte multă. Cred că trebuie să găsim o formulă echilibrată”, a menționat acesta.

În urma deliberărilor, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat decizia luată de CSM:

„CSM condamnă limbajul licențios, dar în același timp recunoaște dreptul la critică și libera exprimare”.


Judecătorii de la Curtea de Apel Bălți, care au întors dosarul omorului de la Elizaveta la rejudecare din cauza unei erori de procedură admisă de magistrații de fond, s-au plâns la CSM, după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, i-a insultat, imediat după pronunțarea deciziei. Într-un live pe rețelele de socializare, acesta a spus că „va deveni cel mai mare coșmar în viața lor”.

„Cer scuze pentru justiția noastră și toată k*anciujile care o reprezintă”, a spus Usatîi, în adresa lui Nicolae Simion, tatăl tânărului ucis.

„Vreau să fac apel și la judecători - Scutelnic Gheorghe, Pușcaș Viorel și Morari Viorel. Doamne ferește ce zile vă așteaptă pe voi. Ce lustrație vă așteaptă. Cu toată responsabilitatea declar. Este un atac la nemernici, ticăloși grași, țapi care eliberează ucigași”, a declarat Usatîi.

Avocații carabinierului, care l-a împușcat mortal pe un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălți, au făcut recurs la Curtea de Apel, după ce prima instanță l-a condamnat pe militar la 17 ani de pușcărie. Curtea de Apel de trimis cauza la rejudecare în prima instanță. Mai mult decât atât, militarul ar urma să fie judecat în stare de libertate, a declarat primarul de Bălți, Renato Usatîi, la o conferință de presă.

Incidentul a avut loc în luna ianuarie 2020, în satul Elizaveta, municipiul Bălţi. În urma unei încăierări dintre mai mulți tineri, angajatul Direcției regionale „Nord” a IGC a intervenit, la rugămintea unuia dintre cei implicați, care i-ar fi rudă. Carabinierul a efectuat o împușcătură din arma personală, iar un tânăr, de 23 de ani, a fost rănit. Acesta a decedat până la venirea ambulanței.


Pub