Papa Francisc le cere producătorilor de arme „să se oprească”: „Războiul devorează copiii patriei”

Papa Francisc le-a cerut producătorilor de arme „să se oprească”, cu ocazia unei slujbe oficiate marți la cimitirul militar francez din Roma, afirmând că „războiul devorează copiii patriei”, informează Digi24.ro. 

Foto: Digi24.ro

Situat pe dealul Monte Mario, în nordul capitalei Italiei, acest cimitir adăposteşte mormintele a circa 1.700 de soldaţi - creştini şi musulmani - ai corpului expediţionar francez, care au murit în timpul campaniei din Italiei din 1943 şi 1944 luptând împotriva trupelor germane.

„Aceste morminte sunt un mesaj de pace. Opriţi-vă, fraţi şi surori, opriţi-vă! Opriţi-vă, producători de arme!”, a lansat papa Francisc în timpul unei scurte omilii improvizate într-un cort pe care flutura un steag francez, în prezenţa a aproximativ 250 de persoane, printre care numeroşi diplomaţi, religioşi şi militari francezi.

Cu puţin timp înainte de această slujbă în aer liber, papa s-a recules în faţa mai multor morminte pe care a depus un trandafir alb.

„M-am oprit în faţa unui mormânt”, a declarat el, înainte de cita în franceză: „Necunoscut, mort pentru Franţa, 1944”. „Nici măcar un nume (...) Este tragedia războiului”, a mai spus el, potrivit AFP și Agerpres.

„Toţi aceşti oameni - oameni buni - au murit în război, au murit pentru că au fost chemaţi să-şi apere patria, valorile, idealurile (...) dar şi situaţii politice triste şi deplorabile. Şi ei sunt victimele războiului care devorează copiii patriei”, a spus el.

„Luptăm suficient de mult încât să nu existe războaie? Pentru ca economia ţărilor să nu fie întărită de industria de armament?”, a întrebat papa Francisc.

În total, 7.000 de soldaţi, majoritatea din trupele coloniale franceze, au fost ucişi în rândul celor 112.000 angajaţi în această campanie sub ordinele generalului Alphonse Juin.

Pe 2 noiembrie, Ziua Morţilor în Biserica Catolică, papa oficiază de obicei slujba într-un cimitir. El a mers în 2020 la Cimitirul Teutonic din Vatican şi la catacombele romane, în 2019.


Pub