Platon: Spînu a jefuit Moldova de două miliarde de dolari

Așa-zisele „negocieri cu succes” în privința contractului de livrare a gazului, cu care se laudă guvernanții de la Chișinău nu sunt decât praf în ochii cetățenilor. În realitate, „negociatorul” Andrei Spânu, condus de Maia Sandu, au dus la pierderi de două miliarde de dolari, pe care le vor plăti cetățenii. Veaceslav Platon explică, într-o postare pe Facebook, cum Gazprom i-a învârtit ca pe niște fraieri pe reprezentanții Moldovei la negocieri și a obținut nu doar un preț bun, dar și condiționalități favorabile concernului rus.

Foto: UNIMEDIA

 Veaceslav Platon face trimitere la informații verificate, pe care le-a primit de la surse din cadrul Gazprom, din culisele negocierilor. Astfel, reiese că administrația Gazprom a făcut „șah și mat” din ministrul Andrei Spânu, care, din naivitate, a acceptat un preț cu mult mai mare decât cel de piață din următoarea perioadă de timp.

„Anume din această cauză, contractul a fost prelungit nu cu un an, dar cu cinci. Astfel, au omorât pachetul energetic III și au transformat într-un morman de fier gazoductul Iași-Chișinău, în valoare de 150 de milioane de euro, demonstrându-i foarte frumos României ce înseamnă pentru moldoveni prietenia lor frățească. Un joc de maeștri!!!”, scrie Veaceslav Platon.

Dar, după cum comentează omul de afaceri, „cireașa de pe tort abia urmează”. Amânarea achitării datoriei de peste 700 de milioane de dolari nu va duce decât la acumularea a noi penalități, care ar putea ajunge la încă 300 de milioane de dolari, pe care le vor achita cetățenii. Republica Moldova oricum va trebui să achite aceste datorii, pentru că există și hotărâri judiciare emise de instanțe internaționale, explică Veaceslav Platon.

Există însă și un alt detaliu ascuns – Maia Sandu a promis personal că nu va cere Gazprombank-ului și VneșEkonomBank returnarea a 1,8 miliarde de dolari din furtul miliardului. „Iar asta e grav. Dacă în urma negocierilor oficiale ne dăm seama că Sandu și echipa sa sunt pur și simplu înguști la minte, și nu prea deștepți, sau, cum li se spune în popor – fraieri, atunci, în cazul de față, este deja vorba de trădare națională”, potrivit lui Veaceslav Platon.

În acest context, omul de afaceri comentează că actuala guvernare a jefuit poporul de două miliarde de dolari. „Putem concluziona că oamenii au fost avuți în cel mai pervers mod și din toate părțile! Bravo, Maia Sandu! Însăși prezența dvs. în funcția de președinte al RM reprezintă cel mai înalt nivel de batjocură față de țara noastră! Au dăruit 300 de milioane de dolari în calitate de penalități + au renunțat la 1,8 miliarde de la Gazprombank și VneșEkonomBank. Spânu, băiatul de două miliarde de dolari”, concluzionează Veaceslav Palton.


Pub