Vadim Ceban, despre majorarea tarifului la gaz: Nu vă pot spune dacă va trece de 10 lei. Când am anunțat despre majorarea cu 30% era altă situație
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, nu poate spune dacă tariful la consumul de gaz natural ar putea trece de 10 lei. „Noi atunci vara când am spus că trebuie să majorăm cu cel puțin 30%, atunci era vorba de 6 - 6 și 5, acuma suntem în altă situație, deci poate fi, dar nu pot să vă spun acuma chiar ferm”, a declarat acesta în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.
Foto: UNIMEDIA

„Pentru octombrie vom achita facturile în baza tarifului de acum, pentru noiembrie noi acuma conlucrăm cu ANRE, respectiv în scurt timp o să vedem care vor fi calculele și care vor fi tarifele. Acuma e 4 și 2 fără tarif mediu. Pentru 4 lei, 20 și ceva bani pentru un m3.

Regula spune că MoldovaGaz se adresează la ANRE și în baza metodologiei noi facem adresări și ANRE verifică aceste calcule și dacă corespund întocmai metodologiei atunci anunță decizia privind aprobarea tarifului.

În scurt timp voi merge la ANRE. Noi practic suntem pregătiți, acuma suntem la faza de pregătire a materialelor. Noi acuma analizăm diferite opțiuni cu referire la majorare, inclusiv având în vedere că trebuie să facem un pronostic pentru anul viitor pentru că a rămas din anul acesta doar două, luna noiembrie și luna decembrie și noi trebuie să vedem cum acoperim întreg anul. Să nu venim de fiecare dată cu anumite ajustări. Să nu uităm că aici și cursul valutar își joacă rolul, volumele care vor fi consumate și respectiv și perioada de afară, vremea dacă va fi rece - consum mai mare, respectiv dacă iarna nu va fi așa de rece - consumul mai mic. Tot acest lucru influențează. Dar noi vom veni cu un comunicat unde vom spune tariful. 

Nu vă pot spune la moment dacă tariful ar putea trece de 10 lei m3. Noi atunci vara când am spus că trebuie să majorăm cu cel puțin 30%, atunci era vorba de 6 - 6 și 5, acuma suntem în altă situație, deci poate fi, dar nu pot să vă spun acuma chiar ferm.

Trebuie să avem în vedere că noi anul acesta deja am suportat anumite cheltuieli, am crediat consumatorul și am achitat din cont propriu. Vom vedea cum vom discuta cu ANRE”, a spus Ceban.

Consumatorii din Republica Moldova ar putea achita un tarif dublu sau chiar triplu la consumul de gaz natural, conform noului contract semnat de Guvernul de la Chișinău cu furnizorul rus de gaze. Potrivit lui Igor Dodon, ținând cont de prețurile anunțate de Guvern, calculele arată că tariful pentru consumatorii finali ar putea crește până la minim 8 lei și maxim 13-14 lei.

Andrei Spînu a menționat că în urma negocierilor din Rusia a fost semnat un protocol și contractul de livrare a gazelor. Protocolul a fost publicat, iar contractul rămâne confidențial. În protocol, au fost menționate patru aspecte importante și opt puncte.

În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat astăzi, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Între timp, pe parcursul săptămânii trecute, au fost cumpărate volume de gaze din surse alternative.

Comisia Europeană a anunțat despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

Gazprom a început livrarea de gaze naturale în această dimineață pe baza noului contract. Responsabilii de la Moldovagaz au spus pentru UNIMEDIA că presiunea în conductele de gaze naturale crește treptat și va reveni la parametrii optimi în următoarele 24 de ore.


Pub