Ucigașii de jurnaliști rămân încă nepedepsiți

În timp ce talibanii ocupau Afganistanul în luna iunie, sute de oameni mureau în lupte, iar zeci de mii fugeau din țară. Danish Siddiqui în vârstă de 38 de ani, fotoreporter la Reuters, cu sediul în New Delhi, India, a decis să meargă pe câmpul pe luptă și să reflecteze războiul din Afganistan. 

Reuters a publicat un long-read în care a reconstruit minuțios cum a fost omorât acesta. 

Pe 11 iulie 2021, Danish Siddiqui a sosit la o bază a forțelor speciale afgane din orașul Kandahar, Afganistan. Acolo s-a alăturat unei unități de elită care avea sarcina să elimine luptătorii talibani care capturaseră teritoriul.

Pe 13 iulie, Siddiqui a urmărit misiunea de succes pentru salvarea unui polițist. La întoarcere, convoiul din care făcea parte a ajuns sub focul grenadelor propulsate de rachete.

În noaptea de joi, 15 iulie, Siddiqui trimite un mesaj unui editor de imagine și-l anunță că părăsește baza și că pleacă la o nouă confruntare spre orașul Spin Boldak. Era însoțit de maiorul Karzai.

Zeci de vehicule au părăsit baza cu scopul de a întoarce orașul de frontieră din sudul provinciei Kandahar, Afganistan, situat la graniță cu Pakistanul. În dimineața următoare, încep luptele grele, iar Siddiqui este rănit de schijele unei rachete. Ajunge într-o moschee în care este tratat și așteaptă evacuarea.  

Luptele devin acerbe pe măsură ce militarii talibani atacă din nou. În timp ce soldații afgani se retrag, Siddiqui, maiorul și un medic sunt lăsați în urmă. Cei trei sunt împușcați în timp ce fug către vehiculele forțelor speciale în retragere, potrivit unui martor ocular.  

Unul dintre ofițeri a reușit să-l telefoneze pe maiorul Karzai. A răspuns cineva care s-a identificat ca luptător taliban și care ar fi spus: „Aduci indieni să lupte împotriva noastră”. Ofițerul a răspuns: „Nu-l împușca. El este jurnalist.” „L-am ucis deja pe tipul acela”, a răspuns luptătorul. 

Pe contul de Twitter al jurnalistului poți să vezi ultimele fotografii și imagini video publicate înainte de a fi ucis.  

Cine este jurnalistul Danish Siddiqui 

Danish Siddiqui a fost un fotojurnalist laureat al Premiului Pulitzer și a condus echipa multimedia a agenției internaționale de știri Reuters Pictures din India. Înainte de a se reprofila în jurnalism foto, Danish a fost corespondent de televiziune la una dintre cele mai importante instituții media din India.  

În calitate de fotojurnalist, Danish a acoperit mai multe subiecte importante din Asia, Orientul Mijlociu și Europa. A scris despre războaiele din Afganistan și Irak, criza refugiaților rohingya, protestele din Hong Kong, cutremurele din Nepal, jocurile în masă din Coreea de Nord și condițiile de viață ale solicitanților de azil din Elveția. De asemenea, a realizat o serie de fotografii despre musulmanii convertiți din Anglia.  

De ce istoria jurnalistului este importantă 

Moartea lui Siddiqui vine încă o dată să confirme riscurile cu care se confruntă jurnaliștii atunci când reflectă diferite conflicte. La nivel global, peste 1400 jurnaliști au fost uciși din 1992 până astăzi, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor. 

În temeiul dreptului internațional umanitar, este ilegal atacul asupra jurnaliștilor. Aceștia, asemenea persoanelor civile și a bunurilor civile, se bucură de protecție generală dacă nu contribuie efectiv la acțiunea militară.  

Membrii Convenției Europene pentru Drepturile Omului sunt obligați să investigheze atacurile asupra jurnaliștilor. Însă, din cele 1054 de cazuri de impunitate înregistrate de Platforma pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor, 34 țin de impunitate pentru acțiuni grave, iar 26 – lipsa acțiunilor pentru pedepsirea părților vinovate pentru uciderea jurnaliștilor. 

Potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, în 81% din toate cazurile de omor a jurnaliștilor nimeni nu a fost pus sub acuzare.

De Ziua internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, țărilor membre ale Organizației Națiunilor Unite li se solicită să implementeze măsuri concrete  pentru investigarea și pedepsirea părților responsabile de vătămarea jurnaliștilor și îngrădirea dreptului la libertatea presei.  

În fotografia principală este jurnalistul Danish Siddique. Fotografia a fost făcută de Rafiq Maqbool/AP, FILE.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.