A fost lansat primul incubator de afaceri agroalimentare din Republica Moldova – Katalyst Kitchens. Cui este destinat?

02 Nov. 2021, 11:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2021, 11:18 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) anunță despre lansarea primului incubator de afaceri agroalimentare din Republica Moldova. Este vorba de Katalyst Kitchens destinat micilor întreprinderi de procesare, precum şi startup-urilor. Incubatorul se află într-o gospodărie agricolă ecologică din satul Râşcova, raionul Criuleni.

Incubatorul a fost înfiinţat de EcoVisio şi Eco-Villages & Sustainable Communities cu suportul mai multor organizaţii, printre care şi programul USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat în ţara noastră de CNFA Moldova.

Noul incubator reprezintă materializarea unui concept relativ nou în lume şi care s-a dezvoltat în ultimii 10 ani, în special, în America de Nord şi Europa. În ţara noastră, Katalyst Kitchens a fost creat în cadrul unei gospodării agricole ecologice din satul Râşcova, raionul Criuleni, situat la 40 km de capitală, unde sunt cultivate legume şi salate ecologice.
La începutul anului 2020, Katalyst Kitchens a beneficiat de asistenţa voluntarei programului „Farmer-to-Farmer” Marilyn Phillips, specializată în management strategic. În ianuarie 2021, Jillann Richardson-Rohrscheib a oferit suport pe bază de voluntariat în elaborarea planului de afaceri, precum și a modelului de membru al incubatorului alimentar. Concomitent, un alt voluntar al programului, Eben Altmann, s-a concentrat pe proiectarea bucătăriei.
Incubatorul reprezintă un spaţiu multifuncţional inovator, înfiinţat în urma reproiectării şi reconstrucţiei unei foste instalații de uscare a tutunului și a unei ferme de porci. El dispune de o bucătărie comună certificată, o unitate de producere a alimentelor, precum şi o sală de conferinţe, care găzduieşte evenimente ce promovează antreprenoriatul local şi oferă educaţie în sectorul agroalimentar.
Katalyst Kitchens oferă spațiu de producere, servicii de contabilitate, proiectare, resurse umane, împachetare, creare şi testare a unor noi produse. Totodată, incubatorul oferă consultanță în optimizarea procesului de producere, planificarea financiară, procedurile de export, siguranța alimentară.
Noul incubator conlucrează deja cu peste 100 de mici producători de alimente, iar echipa Katalyst Kitchens dispune de zeci de ani de experiență în valorificarea potențialului și în catalizarea inițiativelor.
Katalyst Kitchens a fost creat cu susținerea Ambasadei Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA, SlovakAid, Agenţiei Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, proiectului Optim-Oportunități prin tehnologii și inovație în Moldova.
Programul „Farmer-to-Farmer” oferă suport fermierilor şi profesioniştilor din businessul agricol din ţările în curs de dezvoltare în îmbunătăţirea mijloacelor de trai şi a securităţii alimentare. Farmer-to-Farmer trimite voluntari din SUA cu sarcini tehnice pentru a oferi instruire practică comunităților, cooperativelor, întreprinderilor agricole și instituțiilor de învățământ.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău