De unde a câștigat bani Banca Națională în anul 2020

02 Nov. 2021, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Nov. 2021, 13:40 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei a obținu în anul 2020 un profit de 1,49 miliarde de lei, mai mult decât dublu față de anul 2019, potrivit raportului băncii centrale.

Veniturile din dobânzi din activele oficiale de rezervă au însumat 489 mil. de lei, veniturile din dobânzi de la creditele acordate și de la valorile mobiliare au constituit 778 mil. de lei.

Profitul disponibil pentru distribuire este de 814 mil. de lei dintre care 50% vor fi direcționați în bugetul de stat.

Conform mecanismului de alocare a profitului, în cazul în care mărimea capitalului statutar al Băncii Naţionale la finele anului financiar, înainte de distribuirea rezultatului financiar aferent anului curent, constituie de la 4% până la 1 0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat pentru majorarea capitalului statutar în modul prevăzut, iar 50% din profitul disponibil pentru distribuire vor fi transferate la venitul bugetului de stat”, potrivit informațiilor băncii centrale.

Dacă mărimea capitalului statutar constituie mai mult de 10% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.

La sfârșitul anului 2020, BNM avea active de 84,6 miliarde de lei cu 17,3% mult față de anul 2019. Cea mai mare parte a activelor sunt activele în valută străină – 69,4 miliarde de lei dintre care 4,3 miliarde de lei active în organizaţii financiare internaţionale. Aactivele în monedă națională au însumat 15,1 miliarde lei și sunt valori mobiliare emise de Guvernul Republicii Moldova în anul 2014 pentru salvarea celor trei bănci implicate în jaful secolului  Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Pe parcursul desfăşurării activităţii sale, Banca este expusă la o serie de riscuri de natură operaţională şi financiară. În această notă este prezentată informaţia despre expunerile Băncii la riscuri, politicile şi procesele Băncii pentru evaluarea şi monitorizarea riscurilor.

În ceea ce privește riscurile, La 30 martie 2021, în Parlament, a fost înregistrat repetat un proiect de lege privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţii de stat emise celor trei bănci furate Banca de Economi, Unibank și Bancaa Socială.

Având în vedere iniţiativele enumerate, cu condiţia intrării în vigoare a unor noi legi sau decizii cu efect de anulare a obligaţiunilor de stat, există incertitudini că, în viitor, drepturile Băncii asupra fluxurilor de numerar din obligaţiunile de stat ar putea fi anulate şi aceste evenimente vor fi reflectate în evaluarea obligaţiunilor de stat şi rezultatelor financiare la acea data la care va intra în vigoare o nouă lege sau decizie cu astfel de efect”, se mai spune în raportul băncii.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 10:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 10:15 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Patru întreprinderi sociale din ţara noastră, care dezvoltă afaceri durabile şi promovează antreprenoriatul social, prin oferirea serviciilor pentru persoanele devaforizate şi nu doar, au fost gazda unor vizite de lucru.

Este vorba de întreprinderile „Credem Eco” SRL din Bălţi, specializată în fabricarea articolelor personalizate din textile şi servicii de catering; „Ilinca Service” SRL din Orhei, care dezvoltă atelierul de croitorie „Datina”, unde sunt cusute şi brodate piese vestimentare ale portului popular precum şi Atelierul de îngrijire corporală care prestează servicii şi oferă instruiri în domeniul beauty, pentru femeile şomere din oraş.

O altă întreprindere socială parte a proiectului este „Floare de cireş” SRL, din Răzeni, raionul Ialoveni, care prestează servicii de catering şi care instruieşte şi le oferă un loc de muncă persoanelor cu dizabilităţi.

Cu o experienţă de peste cinci ani în domeniul instruirii copiilor şi tinerilor, Centrul Educaţional „Vibe Academy”, prestează servicii de IT, Robotică, Pictură, Engleză şi Programe After School, oferind cursuri gratuite pentru o parte din copiii aflaţi în familii defavorizate şi instruind în acelaşi timp tinerii să devină profesori în cadrul centrelor.

Aşadar, toate cele patru întreprinderi sociale şi-au deschis uşile pentru peste 40 de persoane interesate din raioanele Dondușeni, Ungheni, Strășeni, Taraclia, Leova – antreprenori, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, angajați ai întreprinderilor comerciale, activiști comunitari, profesori, studenți, pentru a-i familiariza cu domeniul antreprenoriatului social.

Fondatorii afacerilor sociale le-au explicat paşii în lansarea unei astfel de întreprinderi, au vorbit despre partea practică şi modalitatea de identificare a soluţiilor în cazul situaţiilor de criză, le-au dezvăluit avantajele pentru societate şi economia naţională per general, prin crearea locurilor de muncă şi susţinerea persoanelor din grupurile defavorizate.

Proiectul „Antreprenoriatul Social – punct forte în dezvoltarea durabilă a comunităților” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău