„Este un precedent pozitiv în relația cu Rusia”. Prima reacție a Maiei Sandu, după semnarea acordului dintre Moldovagaz și Gazprom

Criza energetică s-a încheiat odată cu semnarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, afirmă președinta Maia Sandu. Ce ține de starea de urgență, aceasta menționează că autoritățile urmează să decidă dacă este nevoie de prelungit pentru câteva zile, reieșind din situația actuală. „Vreau să spun că vom avea gaz după 1 noiembrie. Și asta este deja foarte bine. Există un preț care sugerează că guvernul sau autoritatea de reglementare ar trebui să majoreze tarifele la gaze. Va exista o creștere a tarifelor, dar, în același timp, această creștere nu este atât de mare pe cât ar fi dacă l-ar cumpăra astăzi la prețul de piață, pentru că știm cu toții că prețurile de astăzi sunt foarte, foarte mari”, a declarat președinta, pentru o publicație din Rusia.

Foto: kommersant.ru

Cea mai mare problemă, desigur, este prețul, pentru că din partea noastră am vrut să obținem un preț pe care să-l poată plăti cetățenii noștri, afacerile noastre. Competitivitatea întreprinderilor noastre depinde de prețul gazului, iar cea mai serioasă problemă a fost problema prețului. A mai fost și al doilea - acestea sunt datorii. În ceea ce privește datorii, s-a decis că va avea loc un audit și după acesta va continua discuția despre restructurarea datoriilor Moldovagaz către Gazprom.

Nu am văzut contractul, este un document între doi agenți economici – Moldovagaz și Gazprom. Știm care este formula din contract și știm că contractul este pe cinci ani. Și există un protocol care a fost semnat de domnul Spînu și domnul Miller.

Este imposibil să faci față tuturor acestor lucruri într-o săptămână, în două săptămâni, de aceea s-a decis că este nevoie de timp. Trebuia de văzut ce documente sunt acolo, să se facă un audit și să înceapă o conversație despre restructurare. Mi se pare că este un precedent pozitiv în relațiile noastre cu Federația Rusă, că putem rezolva problema, chiar și o problemă atât de mare - criza gazelor. Acesta este un bun exemplu că putem rezolva și alte lucruri”, a spus președinta.

Republica Moldova va plăti pentru gaz aproximativ 450 de dolari per mia de m3 în luna noiembrie. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. „În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a menționat Spînu.

Sursele rusești spuneau că prețul va crește la 500-600 dolari.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz va fi prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Între timp, pe parcursul săptămânii trecute, au fost cumpărate volume de gaze din surse alternative.

Președinta Maia Sandu a declarat după ședința CSS că ne aflăm în această situația de criză din cauza guvernărilor din ultimii 30 de ani care nu au făcut nimic pentru a asigura independența energetică a țării.

Comisia Europeană a anunțat despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.


Pub