Tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali va crește. Când vom începe să plătim mai mult

Tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali va crește, cu siguranță, dar deocamdată nu se cunoaște cu cât. Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spînu, revenit din Rusia, după semnarea contractului între Moldovagaz și Gazprom.

Foto: UNIMEDIA

 „Prețul pe care îl vor plăti consumatorii se stabilește de către Moldovagaz, care va face solicitările către ANRE, pentru revizuirea acestuia, dar cu siguranță va crește, în noile condiții de piață, din două motive. În primul rând, am început să cumpărăm gaz la un preț mai mare, dar care nu e cu mult mai mare decât cel anterior. Spre exemplu, în 2012, Moldova cumpăra gaz la un preț de 394 dolari. Acum e în jur de 450 și va scădea. În al doilea rând, prețul ar putea să crească inclusiv din faptul că, cursul valutar a crescut. Acum un dolar e 18 lei, în 2012 era 12 lei”, a declarat Andrei Spînu.

Viceprim-ministrul a precizat că, „în 2-3 zile Moldovagaz urmează să pregătească tot pachetul de documente, să-l propună spre examinare ANRE, iar Guvernul să vină cu pachetul de supot pentru cetățeni, pe care l-a promis”.

Totodată, Spînu a mai adăugat că tariful urmează să fie ajustat pe parcursul lunii noiembrie.

La 29 octombrie, Moldova a ajuns la un acord cu Gazprom, livrările de gaz urmând să înceapă din 1 noiembrie.

Vicepremierul Andrei Spînu, revenit din Rusia, a prezentat detalii despre contractul semnat între Moldovagaz și Gazprom, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.


Pub