Care ar putea fi prețul la gazul pentru Moldova în decembrie. Prognoza lui Spînu

În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat astăzi, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Foto: podul.ro

„În condițiile noului contract, prețul pentru luna noiembrie va fi de aproximativ 450 de dolari, iar pentru luna decembrie putem să ne așteptăm, la un preț de sub 400 dolari, ca și cifră de orientare prețul de piață la moment pentru luna următoare este de aproximativ 1089 de dolari, iar pentru luna decembrie - 798 dolari. Prețul mediu al achizițiilor efectuate de pe piață în ultima săptămână de către Energocom a fost de 994 de dolari. Din punctul meu de vedere am reușit să rezolvăm o problema care risca să devină extrem de costisitoare”, a precizat Spînu.

Republica Moldova va plăti pentru gaz aproximativ 450 de dolari per mia de m3 în luna noiembrie. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. „În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie”, a menționat Spînu.

Sursele rusești spuneau că prețul va crește la 500-600 dolari.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz va fi prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Între timp, pe parcursul săptămânii trecute, au fost cumpărate volume de gaze din surse alternative.

Președinta Maia Sandu a declarat după ședința CSS că ne aflăm în această situația de criză din cauza guvernărilor din ultimii 30 de ani care nu au făcut nimic pentru a asigura independența energetică a țării.

Comisia Europeană a anunțat despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.


Pub