Domnica Manole solicită opinia Comisiei de la Veneția, privind „pretinsa neconstituționalitate” a Convenției de la Istanbul

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a solicitat opinia Comisiei de la Veneția „în contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la pretinsa neconstituționalitate” a Legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a Curții Constituționale.

Foto: Domnica Manole

În contextul discuțiilor din spațiul public referitoare la pretinsa neconstituționalitate a Legii de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), vă aducem la cunoștință că Președintele Curții Constituționale, doamna Domnica Manole, a solicitat de la Comisia de la Veneția exprimarea unei opinii în legătură cu acest subiect. Comisia își va emite opinia la sesiunea ei din decembrie, a.c.”, se arată în sesizarea Curții Constituționale. 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Convenția a fost ratificată de către Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală, la 14 octombrie curent.

Mitropolia Moldovei s-a declarat împotriva ratificării Convenției de la Istanbul și făcut un apel către actuala conducere. „Într-o astfel de situație critică, este cu totul inadmisibilă promovarea și adoptarea unor legi ce vin în contradicție cu istoria, credința ortodoxă, cultura și moralitatea, dar și tradițiile bimilenare ale poporului nostru”, se arată într-o declarație a Mitropolitului Vladimir.

Deputații BSC Grigore Novac și Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității Legii nr. 144 din 14 octombrie curent, cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul.

La 14 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, în lectură finală, ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Instanbul), cu votul a 54 de deputați PAS.

Partidul de la guvernare al Maiei Sandu a luat decizia de a ratifica în regim de urgență controversata Convenție de la Istanbul, la care au renunțat mai multe țări, inclusiv țări membre ale UE”, a declarat președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

„Pe parcursul mandatului meu de președinte al țării, am blocat ratificarea Convenției de la Istanbul, fiindcă sunt ferm convins că acest document este o amenințare pentru tradițiile spirituale multiseculare ale poporului nostru, bazate pe ortodoxism, pentru moralitatea publică și pentru valorile familiale, pentru educația tinerei generații în spiritul moralității și respectului față de părinți”, a mai adăugat Dodon.

Totodată, fețele bisericești îi cer Maiei Sandu să nu promulge Convenția de la Istanbul. Într-o adresară publică, Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni a declarat că termenul de „gen”, folosit în Convenție, se referă la „sexul social”, iar „acceptarea acestei definiții din Convenția de la Istanbul presupune negarea existenței diferențelor naturale dintre cele două sexe biologice – bărbat și femeie”.

Pe de altă parte, Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a salutat ratificarea Convenției de la Istanbul, de către Republica Moldova. „Prin această Convenție, cred că femeile și fetele din Moldova vor deveni o parte mai puternică și mai activă a societății”, a declarat acesta.


Pub