„Întrebați-l pe Ioniță”. Spînu, despre prognozele expertului privind prețul mediu anual al gazului „de 2,3 ori mai mare decât anul trecut”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltări Regionale, Andrei Spînu, întrebat în cadrul conferinței de presă de astăzi despre analiza economistului care arată că prețul mediu anual al gazului este „de 2,3 ori mai mare decât anul trecut”, a răspuns: „întrebați-l pe Ioniță”.

Foto: Captură video

„Eu pentru prima dată în istorie și din câte țin eu minte, văd prețurile la gaz peste o mie de dolari pentru mia metri cubi. Dacă domnul Ioniță crede altfel, întrebați-l pe el”, este comentariul lui Andrei Spînu referitor la analiza economică, potrivit căreia „asistăm la o mini criză a gazelor, mult mai slabă decât în 2012-2014”.

Economistul Veaceslav Ioniță arată în analiza sa că „Moldova în acest an va achita un preț mediu pentru gazele naturale la nivel de 350 USD pentru 1000 de m3”.

„Acest preț mediu anual este de 2,3 ori mai mare decât anul trecut, însă mai mic decât în perioada celor mai mari prețuri 2012-2014, când Moldova a achitat și 391 USD pentru 1000 m3 de gaze.

Creșterea din acest an în cea mai mare parte este determinată de prețul majorat din luna octombrie când Moldova nu a avut contract cu Gazprom și am procurat gaze naturale la preț de 790 USD, nivel record pentru noi. Dar și de formula nouă aplicată, care ne va obliga să achităm în ultimele două luni ale anului circa 450 USD pentru 1000 m3 de gaze.

Astfel în tr.IV din 2021 Moldova va achita un preț mediu pentru gazele importate la nivel de 525 USD, cea ce este de 4 ori mai mult decât prețul achitat în primul trimestru al anului”, prezintă studiul.



„Pentru acoperirea costurilor de import, ANRE va fi nevoit să majoreze tariful pentru populație cu min. 30%, cea ce înseamnă un preț de min. 6,5 lei/m3 de gaze naturale pentru consumul mai mare de 30m3.

Acest preț este mai mare decât cel actual de 4,9 lei, însă mai mic decât tariful maxim, care a existat în 2015 de 7,18 lei pentru m3 de gaze.

În opinia mea asistăm la o mini criză a gazelor, mult mai slabă decât în 2012-2014 și foarte ușor de gestionat. Instrumentele de intervenție sunt două: 1) majorări treptate de tarife, fără a admite creșteri bruște, 2) compensații din partea guvernului păturilor social vulnerabile”, conchide Ioniță.


Andrei Spînu a menționat că în urma negocierilor din Rusia a fost semnat un protocol și contractul de livrare a gazelor. Protocolul a fost publicat, iar contractul rămâne confidențial. În protocol, au fost menționate patru aspecte importante și opt puncte.

În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat astăzi, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Între timp, pe parcursul săptămânii trecute, au fost cumpărate volume de gaze din surse alternative.

Comisia Europeană a anunțat despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.


Pub