Igor Dodon: Gazul s-a dublat, deci și tariful ar putea crește la 8 lei minim. Actuala guvernare nu avea cum obține un alt preț

Consumatorii din Republica Moldova ar putea achita un tarif dublu sau chiar triplu la consumul de gaz natural, conform noului contract semnat de Guvernul de la Chișinău cu furnizorul rus de gaze. Potrivit lui Igor Dodon, ținând cont de prețurile anunțate de Guvern, calculele arată că tariful pentru consumatorii finali ar putea crește până la minim 8 lei și maxim 13-14 lei. Declarațiile au fost făcute la emisiunea Prime Tv. 

Foto: UNIMEDIA

Igor Dodon a menționat că acum Guvernul trebuie să aprobe de urgență un mecanism de compensare a tarifului pentru toată populația, inclusiv pentru agenții economici.

„Trebuie să ne referim la câteva aspecte primul este - bun sau nu contractul care a fost anunțat? doi - ce facem cu pierderile care s-au acumulat în perioada de negocieri și trei cu ce tarif, cât ne va costa pe noi consumatorii casnici? Eu cred că sunt trei subiecte care ne interesează pe noi toți, dar cel mai mult care va fi tariful.

O să încep cu al treilea. Specialiștii noștri, care calculăm reișind din informațiile care sunt publice, tariful va fi minim dublu față de cel care este acuma, amintesc, tariful acuma este de 4 lei și 30 de bani, minimum 8, maxim 13, 14 lei acesta ar fi un tarif care va fi aprobat în timpul apropiat. Eu cred că este un tarif foarte mare care puterea de cumpărare a moldovenilor la această etapă pe fundalul creșterii prețurilor la multe alte mărfuri și servicii și salariile, pensiile au rămas la nivelul care a rămas, chiar dacă a fost unele creșteri la pensii, neesențiale, eu cred că este un preț foarte mare care va fi greu de achitat de către consumatori. Va crea probleme mari pentru agenții economici și va da o creștere în lanț a prețurilor.

Pentru a diminua efectele negative pentru populație, trebuie de urgență de aprobat mecanismul de compensare, dat fiind faptul că Guvernarea actuală spune că are susținerea occidentului, chiar să ia unele credite și să acopere tariful, sau să compeseze această creștere pentru toți, și pentru populație și pentru agenții economici, pentru că dacă nu va fi această compensație, atunci care este sensul să compensezi doar la o parte din populație. Agenții economici vor plăti mai mult și vor ridica prețurile. Cu regret în această situație vom ajunge la un preț între 8 și 13, 14 lei per m3 pentru consumatorii din Moldova. Cum poate fi compesat acest lucru? Eu cred că Guvernarea poate ia în calcul dacă nu le sugerez. Sunt câteva elemente de compensare. Împrumuturi externe sau alocări din buget pentru compensarea unei părți a creșterii, ar putea fi anulat TVA pentru gaz în Moldova care este de 8 la sută. E bun sau nu contractul? În opinia mea se putea și mai bine, dar pentru actuala guvernare eu cred că este cea mai bună soluție. De ce spun se putea mai bine, dar nu pentru actuala Guvernare pentru că în caz dacă un an în urmă la prezidențiale câștigam noi și era un Guvern socialist acuma noi aveam să facem tot posibilul ca să fie prelungit contractul care a expirat pe 30 septembriela condițiile care au fost semnate anterior”, a declarat Dodon.

Andrei Spînu a menționat că în urma negocierilor din Rusia a fost semnat un protocol și contractul de livrare a gazelor. Protocolul a fost publicat, iar contractul rămâne confidențial. În protocol, au fost menționate patru aspecte importante și opt puncte.

În luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3, iar în decembrie - sub 400 de dolari. Despre asta a anunțat astăzi, vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a revenit din Federația Rusă.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Între timp, pe parcursul săptămânii trecute, au fost cumpărate volume de gaze din surse alternative.

Comisia Europeană a anunțat despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze. 

Gazprom a început livrarea de gaze naturale în această dimineață pe baza noului contract. Responsabilii de la Moldovagaz au spus pentru UNIMEDIA că presiunea în conductele de gaze naturale crește treptat și va reveni la parametrii optimi în următoarele 24 de ore.


Pub