Cine este pușcăriașul secret despre care anunța Eșanu că tremura ca varga la GBC

01 Nov. 2021, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Nov. 2021, 09:39 // Actual //  Lupu Eduard

La vârsta de 41 de ani, Dmitri Nekrasov a reușit multe: să fugă dintr-o pușcărie din Republica Moldova, să-și modifice de patru ori numele, de trei ori să se căsătorească, să fie dat în căutare de câteva țări și chiar o dată să moară oficial (pe foaie). Acum, el locuiește sub numele Dmitri Torner. Sub noua identitate, el a candidat la un mandat în Rada ucraineană, a fondat una din federațiile sportive în Republica Moldova și s-a întâlnit cu oameni din anturajul a trei președinți de state – Republica Moldova, Ucraina și SUA. Asemenea dezvăluiri au devenit cunoscute în urma unei investigații realizate de Rise Moldova și citat de realitatea.md, împreună cu proiectul ucrainean „Schemele”. Săptămâna trecută, șeful ASP, Mircea Eșanu declara în cadrul emisiunii ”Cabinetul din umbră„ că a mai descoperit o persoană cunoscută presei că ar deține dubla identitate. „Fiind extrem de speriat a fost pus în fața stației grafice la GBC și fotografiat pentru dubla identitate”.

Proiect de 3 mil. de dolari și „bani din Europa”

7 octombrie 2021. Pe canapeaua redacției Rise, stă secretarul Federației de biatlon din Republica Moldova, Petru Bria. Bărbatul preț de câteva ore povestește entuziasmat despre viitorul proiectului de reconstrucție în Chișinău a unui traseu sportiv pentru biatlon. Potrivit lui, Federația mizează să obțină în arendă pentru 49 de ani „o bucățică de 14 hectare” în sectorul Rîșcani care aparține tirului sportiv „Dinamo”. Iar 3 mil. de dolari pentru realizarea proiectului, este gata să-i cheltuiască un cetățean moldovean pe nume Dmitri Torner.

„L-am rugat pe Torner să devină președintele Federației de biatlon pentru a vedea ce face. Ca lumea să-l cunoască. De unde ia el banii îmi este indiferent”, a spus Petru Bria, adăugând că „banii sunt de la investitori din Europa”. „Eu sunt autorul proiectului (traseu pentru biatlon la Rîșcani), însă de unde să-l finanțez (3 mil de dolari) nu știu. Știu că principalele noastre finanțe sunt acum din Austria. – De la Torner? Da, de la Torner și încă cineva acolo va fi, eu nu știu cine, ei locuiesc în Austria. Torner ne finanțează, iată a cumpărat o mașină de 35 de mii sportivilor, clar că nu de lei…”.

La o simplă căutare pe Google a numele Dmitri Torner, primele link-uri care apar sunt niște știri despre o persoană care a încercat să oprească extrădarea din Austria în SUA a omului de afaceri ucrainean Dmitri Firtaș. Ultimul este învinuit de FBI într-un dosar de corupere a unor oficiali indieni. O altă știre este despre faptul că, pentru a influența conducerea în SUA, Torner s-a întâlnit în 2019 la Paris cu Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump – pe atunci președinte SUA.

Nekrasov condamnat și „fugar de la Dumnezeu”

Cu 16 ani în urmă, un filantrop din Austria Dmitri Torner, de la care azi federația sportivă așteaptă milioane de dolari, era cunoscut justiției moldovenești cu numele de Dmitri Nekrasov. În martie 2003 și februarie 2004, Nekrasov a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru escrocherii și fraude de proprietate în proporții suficient de mari.

11 noiembrie 2004. Condamnatul Dmitri Nekrasov, care-și ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr.9 (Pruncul) de tip deschis, a mers la starea civilă de la Botanica să-și înregistreze căsătoria cu cetățeana Republicii Moldova Ludmila Bojîi (din rusă: Божий – Dumnezeu). În această zi, și-a schimbat numele din „Nekrasov” în „Bojîi” și în închisoare nu s-a mai întors. A plecat din Republica Moldova.

Oamenii legii au deschis un dosar penal de „evadare din pușcărie” pe numele lui Nekrasov-Bojîi. După șase ani, acesta a fost clasat, iar cel mai căutat fugar a fost scos din urmărire penală. Cauza – decesul persoanei cercetate.

„La materialele cauzei penale a fost anexată o copie a certificatului de deces pe numele lui Dmitri Nekrasov, eliberat la 12.11.2009, care confirmă că persoana cercetată și căutată a murit pe data de 09.11.2009”, scrie în răspunsul Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru sursele citate.

Potrivit datelor Rise, obținute de la organele de drept din Republica Moldova, certificatul de deces a fost adus din Ucraina de Oleg Nekrasov, fratele lui Dmitri Nekrasov-Torner. În baza acestui document, dosarul penal de evadare a fost închis. Peste 2,5 ani, justiția moldovenească a depistat că certificatul de deces al lui Nekrasov a fost falsificat, de aceea a fost redeschis dosarul penal și din nou a fost dat în căutare fugarul.

Jurnalistul Rise a încercat să-l contacteze pe Oleg Nekrasov pentru a discuta despre istoria falsificării certificatului de deces a fratelui său, Dmitri, însă acesta, auzind întrebarea, a închis telefonul. La apelurile repetate și mesaje, nu a mai răspuns.

Modificarea numelui, alegerile din Radă și Firtaș

În timp ce în Republica Moldova Nekrasov-Bojîi „a murit” și „a înviat”, în Ucraina el a reușit să-și modifice de câteva ori numele. Fugarul cătuat de autoritățile moldovenești pentru evadare din închisoare, a fost Dmitri Malicenko, Dmitri Groznîi și într-un final a devenit Dmitri Torner.

Cu noul nume, în 2019, a candidat în Parlamentul ucrainean – Rada Supremă, sub numărul 44 pe lista „Platforma de opoziție – pentru viață”, fracțiunea care azi are 44 de mandate de deputat. Deputații acestei platforme sunt calificați în presă drept „politicieni pro-Kremlin”. Spre exemplu, liderii fracțiunii – Iuri Boiko și Victor Medvedciuk – au avut întrevederi în Rusia cu Dmitri Medvedev, pe atunci reprezentantul Guvernului rus, și cu președintele Consiliului de administrație „Gazprom”, Alexei Miller.

19 iulie 2019. Apropo, cu câteva zile înainte de alegerile pentru Rada Supremă, la indicație conducerii Ministerului de Interne și celei al SBU Ucraina, CEC l-a scos din cursă pe Nekrasov-Torner.

„În cadrul unei urmăriri penale, s-a stabilit că persoana care în prezent se numește Dmitri Torner, anul nașterii 1980, din 2007 în baza unor documente falsificate a primit cinci pașapoarte a Ucrainei pe identități diferite”, scrie într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne al Ucrainei.

În octombrie același an, Nekrasov-Torner a fost anunțat în căutare internațională de Ucraina. Cu toate acestea în februarie 2021, Torner a fost surprins încă la Kiev, intrând în instituția administrației prezidențiale a Ucrainei, a lui Vladimir Zelenski. Scopul vizitei nu este cunoscut până acum.

Ce-l leagă pe Nekrasov cu Ucraina? La fel, nu s-a aflat. Însă Torner a fost observat de jurnaliștii de la „Schemele” în Viena, alături de Dmitri Firtaș. Au fost fotografiați în vara anului 2019 împreună, când oligarhul ucrainean aștepta în instanța austriacă sentința privind extrădarea sa în SUA, unde FBI îl învinuia de corupție.

Torner și oamenii lui Dodon

Jurnaliștii Rise au aflat că Torner s-a întâlnit în Republica Moldova cu oameni din anturajul lui Igor Dodon. În 2020-2021, el nu o singură dată a aterizat la Chișinău cu un avion privat. Sursele jurnaliștilor citați din cadrul organelor de drept din țară au povestit că, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în mai 2021, Torner avea diverși însoțitori: fratele său Oleg, dar și Ion Gazea – un ofițer din cadrul Pazei de Stat. Acesta ar fi una din persoanele de încredere din anturajul lui Igor Dodon.

Ion Gazea nu a vrut să ofere explicații. Nici Serviciul de presă al PSRM nu a acordat vreo reacție despre care este relația dintre Igor Dodon și Dmitri Torner până la publicarea investigației de Rise Moldova și „Schemele”.

Fără dosare penale

Dosarul penal pe numele lui Dmitri Nekrasov în Republica Moldova a fost închis încă în prima jumătate a anului 2018 de Judecătoria Centru în legătură cu expirarea termenului de prescripție. A fost stopată și căutarea sa internațională. La fel, organele Procuraturii au încetat urmărirea penală pe evadare.

Totodată, înainte să apară această investigație, jurnaliștii citați au aflat că și în Ucraina a fost închis dosarul penal, precum că anchetatorii nu au reușit să demonstreze escrocheria cu identitățile.

Noua căsătorie și Miss Univers

După câteva luni de la anularea căutării internaționale de către Republica Moldova, Dmitri Nekrasov a venit la Chișinău. Și din nou s-a căsătorit. Acum deja cu soția sa Olga de care anterior a divorțat în Ucraina.

Jurnaliștii de la Rise și „Schemele” au încercat să dea de Torner, i-au scris pe messenger la nr. de telefon austriac, au solicitat o discuție prin intermediul avocatului ucrainean și a soției sale Olga, însă nu au reușit să primească vreun răspuns la întrebările lor despre modificarea indentităților, despre relațiile cu Firtaș și întrevederile cu oameni din anturajul mai multor state.

„Modificarea indentităților a avut loc din motivul exclusiv de înregistrare a căsătoriilor”, a explicat avocatul ucrainean al lui Torner, Andrei Țigankov.

Este de menționat că anume după înregistrarea căsătoriei la Chișinău el și-a schimbat numele din Nekrasov în Torner – familia soției, prezentatoare cunoscută și titulara „Miss Univers”. Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, la depunerea documentelor pentru înregistrarea căsătoriei cu Olga Torner, Nekrasov a menționat că este burlac. A scris în cerere că este prima sa căsătorie, adică a ascuns informația despre prima căsătorie la Chișinău din 11 noiembrie 2004 – ziua în care a evadat de la Pruncul.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău