Insula care agită spiritele între francezi și britanici. Cum a stricat Brexitul o prietenie de durată între pescari

01 Nov. 2021, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Nov. 2021, 17:48 // Actual //  MD Bani

O dispută încrâncenată se poartă în Canalul Mânecii, între Marea Britanie şi Franţa. Subiectul conflictului? Peştele. Tradiţional, francezii aveau acces liber la zonele de pescuit de aici. Dar după Brexit, s-au înfuriat când au aflat că trebuie să solicite licenţe speciale pentru a putea pescui în continuare. Mare parte a nemulţumirilor sunt legate de Insula Jersey. Aparţine Coroanei britanice, dar e situată la doar 20 de kilometri de coasta Normandiei. Laurent Navet trăiește aici și la fel ca mulţi alţii, şi el se teme că lucrurile s-ar putea înrăutăţi, iar asta i-ar afecta viața de zi cu zi, scrie money.ro.

E ora 5:00 dimineața. Pescarul francez Laurent Navet se pregătește să iasă în larg. De peste 20 de ani pescuiește în largul Jersey, una dintre insulele din Canalul Mânecii. El spune că totul ar fi fost grozav, dacă nu ar fi fost Brexitul.

„Pescuiesc în special homar. Dacă nu mai pot intra în apele britanice, voi pierde cel puțin 70% din venituri”, spune Laurent Navet.

Una dintre cele două bărci pe care le deține nu mai poate intra în apele britanice, care se extind până la câțiva kilometri de țărmul francez. A fost șocat când a aflat acest lucru.

„Nu am avut niciodată probleme înainte. Nu știm de ce s-a schimbat totul de la o zi la alta. Nu există niciun motiv întemeiat. Poate vor să își protejeze resursele din Jersey, dar ei nu pescuiesc mult. Noi pescuim acolo de zeci de ani. Nu am avut niciodată probleme. Și nu înțelegem ce s-a întâmplat”, spune Laurent Navet.

Strângerea de mână, înlocuită cu proceduri birocratice complicate

Franța obișnuia să negocieze direct cu cei din Jersey, care are un statut special în relația cu Marea Britanie. Pescarii de pe ambele țărmuri se cunosc personal, așa că stabileau totul printr-o strângere de mână. Acum, după Brexit, totul e mai complicat. Pescarii francezi trebuie să solicite o licență oficială pentru navele lor, iar Asociația Pescarilor spune că este o procedură birocratică și care consumă mult timp.

Ei trimit informațiile la Paris, care apoi ajung la Bruxelles pentru aprobare. Apoi sunt trimise la Londra, apoi la Jersey, care trebuie să aprobe licențele încă o dată”, explică Lucile Aumont, oficial al Asociației Pescarilor din Normandia.

Procedura nu a funcționat pentru Laurent Navet. Deci nu mai poate pescui aici.

„Suntem în largul Jersey. Sunt o mulțime de stânci și pietre acolo. Acolo găsești homari”, arată pescarul.

E locul în care obișnuia să pescuiască cu vechiul său vas. Dar acum trebuie să întoarcă din drum ambarcațiunea cea nouă. Proprietarii pot obține licență pentru bărcile lor doar dacă pot dovedi că le-au folosit deja pentru a pescui aici și înainte de Brexit. Laurent Navet și-a cumpărat a doua barcă prea târziu. Nu se aștepta la o astfel de măsură.

Dar chiar și celor care au bărci mai vechi le este greu să furnizeze dovezile necesare. Traseele ambarcațiunilor mici nu sunt înregistrate automat, așa că e greu să obții documente.

Sfârșitul unei vechi prietenii
Momentan, administrația locală din Jersey a respins peste 70 de cereri, într-un limbaj birocratic.

„Suntem pregătiți și sper că săptămâna viitoare vom putea continua dialogul, astfel încât fiecare ambarcațiune din Uniunea Europeană care îndeplinește criteriile acordului comercial și de cooperare, și care vrea să intre în apele Jersey, să primească licența corespunzătoare”, declară Ian Gorst, „ministrul” pentru relații externe din Jersey

Cu alte cuvinte, fără documentele solicitate, nu se va acorda licență. Localnicii din Granville nu pot să creadă că vechea relație de prietenie s-a sfârșit.

„Nu este corect. Peștii nu stau într-un singur loc. Uneori sunt aici, alteori acolo. Marea ne aparține tuturor celor de aici, din Europa. Nu este corect că englezii au decis să-și însușească acest drept și creează un precedent periculos”, spune un pescar francez.

„Dacă pescarii noștri ar fi negociat cu pescarii din Jersey, am fi ajuns deja la un acord. Dar cu Brexitul și cu Uniunea Europeană, nimeni nu vrea să cedeze”, arată o localnică.

Un panou de electricitate ar putea provoca următorul conflict

Un mic panou de electricitate ar putea provoca următorul conflict. Alimentează Jersey cu electricitate de pe țărmul francez. Guvernul francez a amenințat că va întrerupe furnizarea de energie electrică dacă unele bărci de pescuit nu obțin licența.

Laurent Navet crede că astfel de amenințări vor înrăutăți lucrurile. El dorește o soluție pragmatică pentru a-și putea salva afacerea din care trăiește. E dezamăgit de captura de azi.

„Doar 15 kilograme pentru azi. Ar fi trebuit să fie 50. Nu voi putea continua așa”, se gândește bărbatul.

El, unul, ar prefera să uite de Brexit și să reînvie vechea prietenie cu Jersey.

Realitatea Live

10 Mai 2024, 15:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 15:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Cea mai veche fabrică de lactate din Italia este deținută de trei frați. Nimic ieșit din comun, doar că la „Brazzale spa”, sunt angajate doar persoane care se află în prag de pensionare. Roberto Brazzale, unul din cei trei proprietari a precizat că printre angajați a avut și tineri de 20, 30 de ani, dar rezultatele muncii lor au fost mai mult decât dezamăgitoare.

Proiect inedit în Italia

Patronul celei mai vechi fabrici de lactate din Italia este mulțumit de angajații sextuagenari. De fapt, continuă antreprenorul, angajarea persoanelor de peste 60 de ani a fost cea mai bună alegere.

„Am avut câțiva tineri între 20 și 30 de ani în probă, care au avut rezultate dezamăgitoare. Între timp, am ascultat dificultățile profesionale ale unor prieteni și dorința de schimbare a altora: vorbim despre adevărați campioni, profesioniști cu abilități de comunicare puternice și multă energie de cheltuit pentru noi aventuri. A-i primi în companie a fost cea mai bună alegere pe care puteam să o fac”, povestește antreprenorul.

Nemulțumit de prestația angajaților tineri, antreprenorul italian în vârstă de 61 de ani s-a reorientat. Primul pe care l-a contactat pentru a i se alătura proiectului a fost un coleg din gimnaziu, Alessandro. După Alessandro a urmat Ugo, un tânăr pensionar care are ca motto „operațional 24 de ore pe zi”.

Această etichetă i se potrivește de minune, totuși Ugo bate Italia în lung și în lat după produse calitative, brânzeturi, unturi speciale și licori bahice.

Brazzale spa, cea mai veche fabrică de lactate din Italia

A urmat apoi Sonia, o altă colegă a patronului italian. Sonia are misiunea de a se ocupa de administrație și depozit. „Când eram copii, mergeam împreună la școală”, zâmbește Brazzale, patronul celei mai vechi fabrici de lactate de in Italia. Lista nu putea fi completă fără Nico, mâna dreapta a antreprenorului italian. Pe lângă cei menționați mai sunt Corrado, Gino, dar și mulți alții.

Brazzale este mulțumit de angajații săi, pe care îi cosideră „resurse formidabile”. „Noi nu facem o faptă bună. Sunt profesioniști cu mari competențe și nu aș găsi pe nimeni altcineva ca ei”, a completat anterprenorul din Italia. Deși au profesii diferite, pasiunea pentru mâncare i-a unit într-un proiect inedit, potrivit Profit.ro.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău