(foto) 10 rețete delicioase din dovleac, pe care să le gătiți în această toamnă

FotoJet – 2021-11-01T150906.508
Foto: Valeria Țurcan, Sabina Rusnac

Toamna, oaspetele de frunte al bucătăriei este de regulă dovleacul. Această legumă are o sursă bogată de fibre dietetice, de asemenea, are cel mai scăzut nivel de calorii, doar 26 kcal și nu conține grăsimi saturate sau colesterol. Dovleacul conține multe vitamine antioxidante – vitamina A, vitamina C și vitamina E – și, evident, din el se pot găti tare multe bucate delicioase.

Noi am selectat de la blogurile „Bobul Verde”, al Sabinei Rusnac, și Valerie’s Food, semnat de Valeria Țurcan, 10 rețete simple din dovleac pe care să le preparați acasă, așa încât bucătăria voastră să fie inundată de miros îmbietor al acestei legume.

# Supă cremă de dovleac

Ingrediente:
# 1-1,2 kg dovleac curățat de coajă și semințe;
# 1 morcov;
# 1 ceapă;
# 2 tulpini de țelină;
# 2 cartofi medii;
#3 căței de usturoi curățați de coajă;
# ½ linguriță cimbru uscat;
# 30 g parmezan;
# 800-1 000 ml apă;
# sare și piper;
# semințe de dovleac, parmezan, microplante, ulei de măsline pentru decor.

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe Valerie’s Food!

# Supă de dovleac cu linte și roșii

Ingrediente:
# 500 g dovleac;
# 150 g linte roșie;
# 3 cartofi medii;
# 2 morcovi medii;
# 2 roșii decojite de coajă;
# 1 gogoșar mare;
# 1 ceapă medie;
# 1 cățel de usturoi;
# 1,4 ml apă fiartă;
# 2 linguri ulei de măsline sau de floarea soarelui;
# sare și piper negru.

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe Valerie’s Food!

# Hummus cu dovleac

Ingrediente:
# 2 căni năut mășcat fiert (400 g);
# 2 căni dovleac (400 g);
# 2 căței de usturoi;
# 1 lămâie;
# paprika sau pudră chilli;
# ulei de măsline;
# sare și piper negru.
Pentru decor:
# semințe de dovleac;
# ulei de măsline;
# paprika.

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe Valerie’s Food!

# Rizoto cu dovleac

Ingrediente:
# 300 g orez Arborio (special pentru rizoto);
# 140 g parmezan ras;
# 100 g unt;
# 4 linguri ulei de măsline;
# 1 ceapă medie tocată fin (140 g);
# 120 ml vin alb;
# 2 caței de usturoi pisați;
# circa 600 ml supă de legume/apă fiartă fierbinte;
# 350 g pulpă de dovleac fulată la blender;
# sare și piper alb.

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe „Bobul Verde” de Sabina Rusnac!

# Farfalle cu sos de dovleac

Ingrediente:
# 700 g pireu de dovleac copt;
# 2 cepe medii (circa 300 g);
# 5 linguri ulei de măsline;
# 4 caței dolofani de usturoi pisați;
# circa 2 lingurițe rase de sare (ajustabil după gust);
# ½ linguriță de ghimbir măcinat;
# ½ linguriță de boia de ardei;
# ¼ linguriță piper negru măcinat;
# 500 g paste farfalle (eu am folosit Barilla);
# parmezan pentru servit;
# busuioc pentru decor.

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe „Bobul Verde” de Sabina Rusnac!

Și ceva pentru desert…

# Ștrudel de dovleac

Ingrediente:
# 800 g aluat foietaj din comerț fără drojdie;
# 80 g unt sau ulei de cocos;
# 800 g dovleac crud ras;
# 6 linguri de zahăr;
# ½ linguriță de scorțișoară măcinată;
# 1 gălbenuș de ou.

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe „Bobul Verde” de Sabina Rusnac!

# Brioșe cu dovleac și ciocolată

Ingrediente:
# 260 g pireu de dovleac copt și mixat la blender;
# 80 ml ulei de cocos rafinat sau unt topit;
# 130 ml miere lichidă sau zahar/sirop de curmale/agave etc.*;
# 120 g faina de grâu poate fi și integrală;
# 20 g faina de ovăz sau fulgi întregi*;
# 60 g iaurt grecesc/smântână (sau 60 ml lapte);
# 2 ouă la temperatura camerei;
# 1 linguriță bicarbonat de sodiu nestins;
# 50 g picături de ciocolată sau ciocolată tocată fin;
# puțină sare.

Opțional:
# 1 linguriță esență de vanilie;
# 1 linguriță esență de migdale.
Condimente:
# ¼ linguriță de nucșoară măcinată;
# ½ linguriță de ghimbir măcinat;
# ½ linguriță de scorțișoară.

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe Bobul Verde de Sabina Rusnac!

# Chec cu dovleac

Ingrediente:
# 350 g piure de dovleac (800-900 g dovleac proaspăt);
# 300 g făină;
# 50 ml smântână de 20 %;
# 100 g unt topit;
# 250 g zahăr;
# 4 ouă;
# 10 g  cacao;
# 1 linguriță scorțișoară;
# 1 praf de sare;
# 3 lingurițe rase de praf de copt;
# ½ linguriță de bicarbonat de sodiu.

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe Valerie’s Food!

# Ruladă de dovleac

Pentru aluat:
# 120 g făină;
# 200 g zahăr;
# 150 g pireu de dovleac (bine scurs de suc);
# 3 ouă;
# ½ linguriță de praf de copt;
# ½ linguriță de bicarbonat de sodiu;
# 1 linguriță de scorțișoară;
# ¼ linguriță de sare.

Pentru umplutură:
# 240 g cremă de brânză (la temperatura camerei);
# 150 g zahăr pudră;
# 80 g unt (la temperatura camerei);
# 1 linguriță de esență de vanilie.

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe Valerie’s Food!

# Tartă de dovleac cu firimituri de nuci

Ingrediente pentru aluat:
# 300 g făină albă;
# 150 g unt;
# 100 g zahăr pudră;
# 1 ou;
# 1 linguriță de esență de vanilie.

Pentru umplutură:
# 350 g de piure de dovleac;
# 400 g de lapte condensat;
# 1 ou;
# 3 gălbenușuri;
# 1 linguriță de scorțișoară măcinată;
# 1/3 linguriță de ghimbir măcinat;
# 1/3 linguriță de nucșoară răzuită;
# 1 vârf de cuțit de sare;
# 1 linguriță de esență de vanilie.

Pentru firimituri:
# 80 g unt (la temperatura camerei);
# 3 linguri de făină;
# 3 linguri de zahăr;
# 100 g nuci (mărunțite).

Procesul de pregătire îl găsiți aici pe Valerie’s Food!

De asemenea, aici puteți vedea pagina de Instagram a Sabinei, iar aici – a Valeriei, cu siguranță veți găsi multe rețete care vă vor inspira și care vă vor alinta papilele gustative!

Taguri: #best of
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente