marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
HomepageAgroEcoDumitru Roșca: Colectăm deșeuri de plastic din agricultură, avantajos pentru fermieri

Dumitru Roșca: Colectăm deșeuri de plastic din agricultură, avantajos pentru fermieri

Recomandate

Din miile de tone de peliculă, benzi și biloane din polietilenă (plastic) folosite de agricultorii din Moldova, doar o parte minusculă sunt reciclate.

Conform estimărilor, majoritatea produselor din plastic ajung în râpa de la marginea localității, unde putrezesc sute de ani, sau, sunt arse direct în câmp, fără a analiza consecințele pentru aer și sol.

De ce fermierii aleg să meargă contrar legii și naturii atunci când depozitează în gropi neautorizate, ard, sau, chiar încorporează în sol plasticul și care sunt metodele simple alternative de a scăpa de acesta am vorbit cu Dumitru Roșca, șef de depozit și coordonator reciclare la Uniplast, Chișinău.

Câți fermieri sau furnizori livrează plasticul din câmp și care este cantitatea pe care o recepționați anual?

Din păcate, astăzi avem puțini fermieri care ne sunt furnizori de deșeuri din polietilenă, mulți dintre ei nu sunt informați despre posibilitatea reciclării acestor deșeuri și aleg să le utilizeze în alt mod, sau să le arunce.

În 2020, de exemplu, am recepționat aproximativ 70 de tone de deșeuri ce provin din agricultură (benzi, tuburi de picurare), ceea ce este o cantitate destul de mică, dacă estimăm câte sere, câte hectare plantate cu legume sau căpșun avem în țară. Numărul fermierilor ar putea fi cu mult mai mare, dacă această practică ar fi promovată la nivel național. Acum însă, se investește puțin în acest domeniu.

Ce tipuri de polietilenă recepționează compania de la fermieri/furnizori?

Uniplast deține autorizația de colectare/transportare și reciclare/prelucrare a deșeurilor din polietilenă din anul 2017. Pentru noi, aceste deșeuri devin materie primă din care ulterior producem țevi tehnice. Activitatea de producere este activitatea noastră de bază din anul 1991, când a fost fondată compania.

Acceptăm de la fermieri pelicula ce provine de la acoperirea serelor, benzile de irigare prin picurare, pelicula pentru bilonare, dar și alte tipuri de polietilenă. Putem asigura și transportarea acestor deșeuri, în cazul în care sunt cantități voluminoase pe care agricultorii nu au posibilitatea să le livreze la adresa noastră: str. Pădurii 6/2, municipiul Chișinău.

În ce condiție trebuie să fie deșeurile din polietilenă ca să fie acceptate de Uniplast?

Acceptăm polietilena fără reziduuri de substanțe chimice sau uleioase. Dacă pelicula de la sere este ruptă sau neuniformă – pentru noi nu este o problemă, însă dacă deșeul conține urme de sol sau altă murdărie – noi nu o vom putea accepta, sau, prețul pe care îl vom oferi va fi mai mic.

Pentru a face comunicarea cu fermierii sau furnizorii mai rapidă, comunicăm prin Facebook sau alte sisteme electronice. Așa putem aprecia de la distanță starea deșeurilor, dacă putem sau nu să le acceptăm.

Acceptați și fermierii care aduc 100-200 kg de polietilenă? Câți fermieri livrează regulat deșeurile?

Este importantă orice cantitate de polietilenă care ne este livrată, pentru că în așa mod, aducem contribuția noastră la asigurarea protecției mediului ambiant. Avem doar câțiva fermieri cu care lucrăm de ani buni. Ei cumpără de la noi sisteme de irigare, iar ulterior ne aduc pentru reciclare sistemele deja folosite și uzate.

La moment, procesul și capacitatea tehnologică, ne permite să reciclăm 500 de tone de deșeuri din polietilenă pe an.

Ce prețuri oferiți fermierilor pentru deșeurile din plastic?

Prețul este negociat individual și depinde în mare parte de starea deșeului de polietilenă. Per general, prețul variază între 2 și 7 lei per kilogram.

Pentru mai multe detalii, apelați la 079441183.

Citiți aici și alt articol despre companiile ce colectează plasticul din agricultură.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco