(video) 10 filme care aduc pe ecrane viața marilor artiști și poveștile din spatele creațiilor care i-au făcut celebri

FotoJet (1)

Cu siguranță, este interesant să citim diverse curiozități din viața marilor artiști, fiindcă de cele mai multe ori, se pare că viața pe care au trăit-o este la fel de uimitoare ca operele de artă care i-au făcut celebri.

Deși multe filme cu tentă biografică seamănă mai mult cu documentare seci sau, dimpotrivă, se îndepărtează prea mult de realitate, după părerea noastră, unele au reușit să atingă acel punct de mijloc și să relateze poveștile propuse într-o manieră spectaculoasă.

Așadar, iată 10 filme care ne arată artiști și creații îndrăgite și poveștile din spatele lor.

#1. The Agony and the Ecstasy (1965)

În The Agony and the Ecstasy, îl poți urmări pe Michelangelo în interpretarea dramatică a lui Charlton Heston și poți vedea cum a fost creat Tavanul Capelei Sixtine. Filmul este bazat parțial pe cartea lui Irving Stone The Agony and the Ecstasy.

#2. Pollock (2000)

Ed Harris a primit o nominalizare la Oscar pentru portretizarea lui Jackson Pollock, maestru al expresionismului abstract. Filmul urmărește drumul lui Pollock către succes, inclusiv eșecurile sale timpurii și luptele sale de-a lungul vieții cu alcoolismul. Relația lui Pollock cu soția sa, Lee Krasner, joacă, de asemenea, un rol central în film. Marcia Gay Harden a câștigat un Oscar pentru interpretarea lui Krasner.

#3. Basquiat (1996) 

O distribuție plină de vedete – care îi include pe David Bowie în rolul lui Andy Warhol, precum și pe Dennis Hopper, Gary Oldman, Courtney Love, Christopher Walken și Willem Dafoe – a făcut posibilă relatarea reușită a poveștii lui Jean-Michel Basquiat, interpretat în cadrul filmului de către Jeffrey Wright. Povestea ușor fictivă îl urmărește pe tânărul Basquiat în timp ce își face drum prin scena de artă contemporană din New York și arată partea întunecată a succesului.

#4. Vincent & Theo (1990)

Renumitul regizor Robert Altman a preluat relația complexă dintre Vincent van Gogh și fratele său Theo. Filmul începe cu o scenă din zilele noastre, cu o pictură realizată de Van Gogh, vândută la licitație pentru milioane de dolari, iar apoi se întoarce în timp pentru a ne aminti că Van Gogh, interpretat de Tim Roth, nu a avut succes în mare parte în vremea lui. De fapt, el a supraviețuit în principal datorită generozității fratelui său Theo, care este interpretat de Paul Rhys. Filmul a fost apreciat și lansat în cinematografe cu o durată de 135 de minute. Cu toate acestea, a fost lansat ulterior ca o miniserie mai lungă de patru episoade la televizor.

#5. Frida (2002)

Salma Hayek devine rapid vedetă datorită rolului său nominalizat la Oscar, care o prezintă pe pictorița mexicană Frida Kahlo. Filmul se deschide cu tragicul accident de autobuz al lui Kahlo și o urmărește prin relația ei tumultoasă cu colegul artist Diego Rivera, interpretat de Alfred Molina. Aluziile la picturile lui Kahlo sunt presărate de-a lungul filmului, care se termină cu ea fiind dusă în pat la prima ei expoziție individuală.

#6. Surviving Picasso (1996)

Deși a primit recenzii mixte, Surviving Picasso oferă o perspectivă interesantă asupra artistului legendar. Interpretat de Anthony Hopkins, viața lui Picasso este privită prin prisma iubitei sale Françoise Gilot și include multe dintre femeile care au intrat în viața lui. Accentul se pune în mare măsură pe viața personală a lui Picasso, deoarece realizatorii de film nu au primit permisiunea de a-i folosi arta în film.

#7. Girl with a Pearl Earring (2002)

În cadrul filmului, Scarlett Johansson joacă personajul principal, acesta fiind printre primele ei roluri principale în calitate de adult. Colin Firth are sarcina de a-l interpreta pe Vermeer în acest film bazat pe cartea omonimă a lui Tracy Chevalier. Această ficțiune istorică ne poartă în interiorul Țărilor de Jos ale secolului al XVII-lea și oferă o poveste de fundal a fetei misterioase din faimoasa pictură a lui Vermeer. Tratând subiecte precum putere, sex, bani și obsesie, Girl with the Peral Earring este combinația perfectă dintre ficțiune istorică și istoria artei.

#8. Mr. Turner (2014)

Filmul explorează ultimii 25 de ani ai pictorului romantic englez J.M.W. Turner. Având deja un succes la deschiderea filmului, Turner este prezentat explorând relațiile romantice, călătorind, pictând și înfruntând dificultăți. Filmul include scene simbolice în care pictorul se atașează de catargul unei nave, astfel încât să poată picta în timpul furtunii, sau confruntări cu rivalul său, John Constable. Filmul a câștigat patru nominalizări la Premiile Academiei și la Premiile Academiei Britanice de Film.

#9. Edvard Munch (1974)

Acoperind 30 de ani din viața lui Edvard Munch, filmul a fost inițial o miniserie norvegiană și suedeză înainte de a fi lansat în cinematografele americane. Filmul se concentrează asupra modului în care moartea și boala din familia lui Munch, precum și o relație amoroasă timpurie îi modelează arta. Filmată într-un stil docudramă, distribuția este compusă în principal din nonactori norvegieni care reinterpretează scene din viața lui Munch. Plin de momente în care distribuția vorbește direct cu camera, filmul a fost numit „o operă de geniu” realizată de către Ingmar Bergman.

#10. Lust for Life (1956)

Van Gogh mai face o apariție în această listă cu Lust for Life, care îl are în rolul principal pe Kirk Douglas. Regizat de Vincente Minnelli – tatăl Lizei Minnelli – Lust for Life se bazează pe cartea lui Irving Stone și este o descriere destul de fidelă a vieții lui Van Gogh. Douglas a fost lăudat universal pentru opera sa în care îl portretizează pe pictorul neerlandez, iar Anthony Quinn a câștigat un premiu Oscar pentru rolul secundar în rolul lui Paul Gauguin.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente