Părinții au lansat o petiție online prin care cer anularea prelungirii vacanței de toamnă cu șapte zile

unnamed
Foto: buzz.md

Un grup de părinți a lansat o petiție online prin care cer autorităților să anuleze decizia prin care s-a hotărât prelungirea vacanței de toamnă cu încă șapte zile. Părinții motivează acest lucru prin faptul că trebuie să lucreze, dar să nu stea acasă cu copiii.

„Noi, părinți ai elevilor din instituțiile de învățământ din Moldova, semnatari ai prezentei petiții, ne exprimăm profunda nemulțumire față de decizia autorităților de a prelungi vacanța de toamnă cu încă șapte zile, ca urmare a adoptării măsurilor de prevenire și protecție în instituțiile de învățământ, în contextul epidemiologic al COVID-19.

În primul rând, copiii claselor primare, mai ales cei din clasa 1, abia au început studiile. Programul  de învățământ este complicat, de învățat este foarte mult, iar copiii, fiind abia la început de drum, au nevoie de ore cu prezența fizică cu învățătorul pentru a însuși materia. Zilele de vacanță din săptămână următoare urmează a fi recuperate fie sâmbetele, fie prin majorarea numărului de ore pe zi, ce ar obosi foarte mult școlarii mici, iar procesul de educație online sau mixt nu asigură rezultatele scontate/planificate.

Părinții sunt angajați în câmpul muncii, iar pe perioada vacanței prelungite, nu au cu cine lasă școlarii mici, și lăsând-i fără supraveghere, le pun viața și sănătatea în pericol. Părinții sunt nevoiți să asiste copilul în tot procesul educațional: să preia rolul pedagogului pentru a asigura însușirea materialului. Astfel, părinții sunt puși în situația de a alege între un loc de muncă stabil și asistarea copilului în procesul educațional.

Cu toții înțelegem că o săptămână de vacanță în plus nu va stopa pandemia și nu poate influența numărul de îmbolnăviri în contextul în care piețele, magazinele, cafenelele și mai ales transportul public sunt arhipline, iar școala nu este unicul loc aglomerat unde e posibilă infectarea.

Lăsați copiii să învețe cu prezență fizică în scoală, iar părinții să poată lucra ca să-și asigure traiul!”, se arată în textul petiției.

Vacanța de toamnă a elevilor din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal a fost prelungită până pe 7 noiembrie. Un ordin în acest sens a fost semnat joi, 28 octombrie, de către ministrul educației, Anatolie Topală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente