Negocierile cu Gazprom continuă a treia zi, la Sankt Petersburg. Spînu: Datoria Moldovei poate fi convenită doar în urma unui audit

Negocierile cu Gazprom privind livrarea gazelor pentru Republica Moldova continuă a treia zi, la Sankt Petersburg. „În cadrul rundelor de discuții cu Alexey Miller, am prezentat poziția noastră”, anunță Andrei Spinu, viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

Foto: Facebook/ Andrei Spînu
„Partea moldovenească își dorește să semneze un contract de furnizare a gazelor naturale, similar celui utilizat în ultimii ani. În ceea ce ține de volumul datoriei acumulate la întreprinderea Moldova-Gaz, Guvernul Republicii Moldova, consideră că el poate fi convenit de părți doar în urma unui audit”, a precizat Andrei Spînu.

„Discuțiile au un caracter constructiv și eforturile de a găsi un punct de intersecție a intereselor ambelor părți sunt intense”, a mai adăugat viceprim-ministrul.

Negocierile vor continua și astăzi.



Ieri, Alexei Miller, președintele Comitetului de Management Gazprom, și Andrei Spinu, viceprim-ministru și Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, precum și Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz s-au întrunit la Sankt Petersburg, în cadrul unei noi runde de negocieri.

Președinta Maia Sandu a declarat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate de ieri, unde a fost examinată situația privind aprovizionarea cu gaze naturale a țării, că ne aflăm în această criză din cauza guvernărilor din ultimii 30 de ani, care nu au făcut nimic pentru a asigura independența energetică a țării.

Comisia Europeană a anunțat, la 27 octombrie, despre acordarea sumei de 60 milioane euro pentru a ajuta Republica Moldova în depășirea crizei gazelor.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat la telefon cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Subiectul discuției s-a axat pe problema aprovizionării cu gaze naturale cu care se confruntă Republica Moldova.

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că șefa statului Maia Sandu se implică în procesul de negociere privind achiziționarea de gaze naturale, însă rolul principal conform atribuțiilor îi revine Guvernului.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.


Pub