Nemerenco, apel la vaccinare: De noi depinde dacă vor merge copiii la școală sau nu, dacă ne vom putea vedea cu prietenii sau nu, dacă ne vom plânge morții sau ne vom bucura

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu un apel către cetățenii care refuză imunizarea. „Fac un apel la politicieni, oameni de cultură, scriitori, cântăreți, preoți, la toți oamenii respectați în societate - îndemnați cetățenii să se vaccineze. Este singura șansă a Moldovei să nu-și mai îngroape feciorii și fiicele”, a menționat Nemerenco într-o postare pe facebook.

Foto: UNIMEDIA

„În Săptămâna vaccinarii contra Covid-19 le mulțumesc din suflet moldovenilor care s-au vaccinat. Decizia Dvs poate salva și proteja viața celor din jur. Vaccinarea unui om nu-l ajută doar pe el, ci creează acel scut de protecție pentru copiii mai mici, pentru bătrânii mai bolnavi, pentru cei pe care îi iubim. Și timp nu este. Uitați-vă ce se face în țările din jur.

Știu că mai sunt unii care ezită, care ar vrea să mai aștepte. Dar timp nu mai este. Iar efectele vaccinului sunt deja destul de clare - ele te păzesc de spital și de moarte. Circa 7 miliarde de doze de vaccin au fost administrate în întreaga lume, și aceasta înseamnă că circa 50% populație a globului a primit măcar o doză de vaccin.

În Moldova s-au vaccinat 25%, în Portugalia - 90%, Chili - 85%, Spania - 81%, Canada - 78%, Italia - 71%. Aceste țări au început să deschidă tot - școli, teatre, concerte, să se întoarcă la viața normală, fără măști, fără certificate, fără teste, fără restricții.

Noi, moldovenii, trebuie să alegem. De fiecare dintre noi, de faptul dacă ne vaccinăm, depinde cum vom merge mai departe. Copiii vor merge la școala sau vor trece ca și anul trecut la lecții online. Vom putea merge din nou la concerte sau sta în casă. Ne vom putea vedea cu prietenii sau vom vorbi cu ei doar la telefon. Ne vom plânge morții sau ne vom bucura că suntem în siguranță.

Zilnic în Moldova mor oameni de o boală care poate fi ușor biruită. Peste 7 mii de decese și aceasta e echivalent cu prăbușirea a peste 20 de avioane transatlantice. Și în ele - oameni dragi nouă. Rude, părinți, colegi, prieteni. Iar oamenii care mor acum, tineri sau bătrâni, peste 90% nu sunt vaccinați.

Oameni dragi, noi avem scăpare de această năpastă. Să ne vaccinăm. Fiecare din noi, prin vaccinare ajută la salvarea vieții cuiva. Este ïn puterea ta ca părinții tăi, verișorii, rudele sau prietenii să nu ajungă la spital, să nu moară. Vaccinează-te.

Fac un apel la politicieni, oameni de cultură, scriitori, cantăreți, preoți, la toți oamenii respectați în societate - îndemnați cetățenii să se vaccineze. Este singura șansă a Moldovei să nu-și mai îngroape feciorii și fiicele....

Vaccinurile au salvat sute de milioane de vieți, și acum tot ele vor salva omenirea. Însă trebuie sa ne grăbim atât timp cât mai putem salva.

Sănătate vă doresc!”, a menționat Ala Nemerenco.

Centrul Municipal de Vaccinare din Chișinău, strada Petru Rareș 18, a activat în regim extins, în perioada 25-30 octombrie, în intervalul orelor 8:00 – 20:30.

Cele mai actuale date și dovezi privind impactul vaccinării împotriva Covid-19 au fost prezentate în cadrul conferinței științifico-practice „Împreună oprim pandemia Covid-19”, eveniment organizat de USMF „Nicolae Testimițanu”, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu suportul USAID și OMS Moldova. La nivel global, au fost administrate aproximativ 7 miliarde de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 și aproape 50% din populația globului este vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin. Republica Moldova are o acoperire vaccinală de doar 25%, ceea reprezintă un pericol major de răspândire în continuare a virusului SARS-CoV-2.


Pub