Cum menținem sănătatea glandei mamare. Sfaturi de la Run Pink Moldova

Octombrie roz – luna de conștientizare a cancerului de sân – a început în 1985 ca un parteneriat între Societatea Americană a Cancerului și divizia farmaceutică a Imperial Chemical Industries. La desfășurarea unui eveniment simbolic de o săptămână a contribuit Betty Ford, ea însăși a fost o supraviețuitoare a cancerului de sân. Aceasta fusese diagnosticată în perioada când soțul ei, Gerald Ford, era președinte al Statelor Unite, reușind astfel să atragă mai multă atenție cancerului mamar.

În Moldova, începând cu anul 2016, comunitatea Run Pink Moldova se alătură efortului global de sensibilizare a populației cu privire la cancerul de sân, implicându-se în eforturile de educație și informare. Scopul activităților este de a accentua necesitatea identificării timpurii a bolii, precum și a semnelor și simptomelor asociate.

Fondatoarea comunității Adriana Rotaru a observat o tendință în rândul populației de la noi din țară: „cancerul mamar trezește o frică în rândul femeilor, depistarea unui nodul creează panică, ceea ce duce persoana într-o extremă – acea în care femeia este paralizată psihologic și, în loc să meargă la o consultație sau să creeze deprinderi de menținere a glandei mamare sănătoase, pur și simplu nu întreprinde nimic. Acest lucru duce la agravarea situației și o stare pre-canceroasă devine, de fapt, un cancer avansat”, explică ea. Mai mult decât atât, în fiecare an comunitatea organizează consultații gratuite cu medicii mamologi în regiuni, în total fiind consultate 394 femei și 2 bărbați.

„Observăm că trebuie să convingem oamenii să beneficieze de aceste consultații. Mai des răspunsul este «pe urmă», «nu am timp», «lasă că merg data viitoare». Acest lucru ne întristează mult pentru că cel mai bun leac este, de fapt, prevenția. La cea mai recentă consultație la Strășeni, doar 2 dintre cele 15 femei nu aveau schimbări clinice. În celelalte 13 cazuri au fost depistate patologii care necesită investigații suplimentare și tratamente invazive, inclusiv intervenții chirurgicale”, spune Adriana Rotaru.

Din păcate, potrivit membrilor comunității Run Pink Moldova, printre care se numără și supraviețuitoarele de cancer, în Moldova se cunoaște foarte puțin despre această maladie și încă există asocierea „cancer=moarte”. În realitate, rata de supraviețuire este de circa 90% (rata calculată pentru 5 ani), conform datelor statistice pentru SUA.

Iată câteva dintre miturile cele mai des întâlnite:

Pentru a preveni cancerul mamar, este nevoie să ducem un mod de viață sănătos, iar acest lucru poate fi făcut inclusiv printr-o informare corectă despre factorii de risc care sporesc apariția cancerului. Așadar, am selectat în imaginile de mai jos 9 factori de risc pe care să-i luați în considerație:

Și nu în ultimul rând, fiecare femeie (dar și bărbat) trebuie să dezvolte o rutină în ceea ce privește grija față de sâni, care trebuie să fie la fel de firească ca și spălatul pe dinți:

Nu încetăm să repetăm că prevenția este cea mai bună protecție, iar adresarea timpurie la medic vă poate salva viața.

Mai multă informație poate fi găsită pe pagina de Facebook a comunității aici și pe pagina de Instagram aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare