‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleGranturi pentru investițiile făcute de grupuri de producătoare la diversificarea afacerilor

Granturi pentru investițiile făcute de grupuri de producătoare la diversificarea afacerilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pentru a stimula crearea grupurilor de producători formate de femei, UCIP IFAD lansează prezentul concurs de granturi destinate diversificării afacerilor în cadrul grupurilor de femei.

În cadrul proiectului vor fi finanțate, în limita fondurilor disponibile, 8 grupuri de femei, iar în 2021 este planificat a fi finanțate 4 grupuri. 

Zona de implementare: zonele rurale ale Republicii Moldova, aflate sub controlul Guvernului Republicii Moldova, inclusiv Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.

Beneficiarii de Grant: Grupurile de Femei (WG) înregistrate ca persoane juridice sub orice formă și care își desfășoară activitatea de antreprenorial în zona de implementare a proiectului.

Grupul de femei este un grup compus din cel puțin 5 femei, persoane fizice și/sau juridice conduse și compuse de femei, care desfășoară activități legate de agricultură.

Criteriile de eligibilitate a beneficiarilor de grant:

‹ adv ›

Pentru a beneficia de grant pentru investiții, grupul de femei solicitant va îndeplini următoarele criterii:

  • Se va înregistra ca subiect ai activității de antreprenoriat, sub orice formă organizatorico-juridică și va obține toate licențele și aprobările necesare pentru activitățile sale.
  • Va fi format din cel puțin 5 membri (persoane fizice sau juridice ), dintre care cel puțin 80 % sunt femei mici fermieri.
  • Activitatea întreprinderii se va desfășura în mediul rural, în baza certificatului de înregistrare a entității.
  • Activitatea se bazează pe proprietate privată, fiind deținută și gestionată de cetățenii RM.
  • Cel puțin 80% din capitalul întreprinderii este deținut de femei cu mai puțin de 10 hectare per membru (deținute + închiriate).

Nu sunt eligibili pentru finanțare – detalii aici.

Investiții eligibile

‹ adv ›

Eligibile pentru grant sunt echipamentele legate de orice activitate agricolă:

  • post-recoltare, prelucrare, ambalare și comercializare a produselor agricole (inclusiv produse apicole, instalații comunitare de colectare la scară mică și de prelucrare a laptelui, brutării etc.);

b. servicii agricole, agroturism etc., ca parte a unor forme bine stabilite de mecanisme de adaptare la schimbările climatice.

NOTĂ: Toate bunurile care urmează a fi achiziționate trebuie să fie noi și furnizate cu garanție.

Pentru agroturism – eligibile pentru finanțare ar putea fi construcția/reconstrucția și renovarea pensiunilor agricole rurale, echipamente și utilaje noi specifice turismului rural.

Pentru construcția sau reparația spațiilor de producție, depozitelor și halelor agricole etc. – eligibile pentru finanțare vor fi doar materiale de construcții (documentate pe baza estimării cheltuielilor (deviz de cheltuieli) emisă și aprobată de un specialist autorizat).

Finanțarea serelor/a construcțiilor metalice galvanizate va fi eligibilă dacă sunt achiziționate de la întreprinderi specializate.

Pentru fermele de animale, cheltuielile eligibile sunt investiții menite să îmbunătățească condițiile în cadrul fermelor și de gestiune adecvată a gunoiului de grajd, nu pentru achiziționarea de animale. Un plan de atenuare privind gestionarea gunoiului de grajd va fi inclus în planul de afaceri.

Bunurile și investițiile neeligibile.

Valoarea grantului și condițiile de finanțare:

Valoarea maximă a grantului va fi egală cu echivalentul în lei a 8.000 USD și nu va constitui mai mult de 85% din valoarea bunurilor eligibile pentru grant. 

  • Costul total al investiției, sursele de finanțare, precum și alte detalii privind investiția vor fi descrise în planul de afaceri, care va fi elaborat de către prestatorul de servicii contractat de UCIP IFAD.

Grupul va contribui cu cel puțin 15% din valoarea bunurilor eligibile, exprimată în mijloace financiare (surse proprii sau împrumuturi). 

Procurarea de materiale circulante, plata serviciilor legate de investiție, plata TVA, cheltuielile de transport, instalarea, asigurarea etc. se vor face de către beneficiar ca contribuția proprie.

  • În cazul în care valoarea investiției depășește valoarea grantului și a contribuției proprii, investițiile pot fi sprijinite suplimentar cu contribuții proprii și/sau prin finanțarea din linii de credit pentru IMM-uri. În acest caz, Beneficiarul va fi responsabil pentru asigurarea fondurilor suplimentare care depășesc suma grantului.

NOTĂ: Valoarea eligibilă a bunurilor, în baza căreia se va calcula valoarea grantului, se va baza pe documente justificative, fiind diminuată cu valoarea cheltuielilor neeligibile, dacă este cazul.

Solicitanții care vor fi aprobați ca beneficiari vor fi obligați să mențină respectarea criteriilor de eligibilitate timp de cel puțin 3 ani de la data semnării contractului de grant.

Grantul este nerambursabil, dacă sunt îndeplinite toate condițiile stabilite și stipulate în contractul de grant semnat între UCIP IFAD și Beneficiar și va fi în vigoare timp de 3 ani de la data semnării

Descrierea procedurii de aplicare și calificare și a procedurii de selecție poate fi accesată AICI.

Formularul cererii de finanțare, completată conform Anexei nr.1, se va depune la biroul UCIP IFAD, MD-2004, or. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 162, et.13, oficiul 1303 sau trimisă electronic pe adresa de email: [email protected], până la termenul limită de aplicare.

Pentru clarificări și concretizări scrieți pe adresa de e-mail: [email protected] sau la telefonul 069269261.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›