Rezumat din Parlament: CEC este aproape în componență completă

Parlamentul s-a întrunit azi în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse 9 puncte, printre care se numără câteva proiecte de lege mai mult „tehnice”, precum și un acord de parteneriat strategic cu Marea Britanie.

– Deputații au votat în a doua lectură proiectul de lege pentru modificarea acordului cu BERD ce ține de reabilitarea drumurilor naționale și regionale din Republica Moldova semnat încă în 2013. Modificarea constă în prelungirea acordului și introducerea a câteva obiective noi – drumul de ocolire al orașului Vulcănești și 83 de km din traseul R34, Hîncești-Leova-Cantemir.

– Deputații au modificat legea cu privire la antreprenoriat. Astfel, se pune în practică hotărârea Curții Constituționale care a declarat neconstituționale textele „activitate fără licență” și „amendă în mărimea venitului brut”. CC a constatat că pedepsirea activității fără licență era reglementată de două legi în paralel, lucru care ar lăsa loc pentru decizii arbitrare. Prin decizia de azi, deputații au scos pedepsirea persoanelor pentru activitate comercială fără licență în conformitate cu Legea cu privire la antreprenoriat, acesta urmând să fie reglementat doar de codul Contravențional.

– În primă lectură a fost votată legea cu privire la ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic, comerț și cooperare dintre Republica Moldova și Marea Britanie. Necesitatea unui astfel de acord, care conține peste 400 de pagini, a apărut în urma Brexit-ului. La baza tratatului a stat Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, asigurând astfel continuitatea aranjamentelor economice dintre cele două țări. Respectiv, între Marea Britanie și Moldova se mențin prevederile similare înainte de ieșirea Regatului Unit din UE și anume regimul de comerț liber și accesul liber al bunurilor și serviciilor în ambele țări.

– Deputații au aprobat o lege cu privire la instituirea unui „mecanism de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului”. Prin această lege, Guvernul va fi obligat să creeze un organ special care va investiga orice investitor străin care vine în țară să investească în unul din următoarele domenii: securitate informațională, servicii în porturile naționale, telefonie mobilă și fixă, gestionarea aeroporturilor, gărilor, stațiilor auto și nu numai. Pe aceste domenii nu vor avea acces persoane care au fost condamnate pentru acțiuni de corupție, spălare de bani, finanțare a terorismului, infracțiuni grave, în temeiul Codului Penal din Republica Moldova. Totodată, nu vor avea acces nici rezidenții în jurisdicțiile offshore sau alte entități controlate direct sau indirect de guvernele altor state. Toate aceste criterii de excludere a potențialilor investitori vor fi stabilite de Guvern în temeiul acestei legi.

– Candidatura lui Serghei Merjan pentru funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) și consilier pentru soluționarea contestațiilor a fost aprobată de Parlament. Merjan are studii în domeniul managementului administrației publice, finanțe, audit și contabilitate. Anterior, acesta a activat la Asociația PROMO-LEX în calitate de expert în achiziții publice, la Banca Mondială și la Agenția de Servicii Publice. De asemenea, Serghei Merjan a fost coordonator de proiecte în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

– Parlamentarii au adoptat o hotărâre de numire a încă doi membri ai CEC înaintați de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – Lilian Enciu și Vasile Postolache. Astfel, aceștia se vor alătura componenței noi a Comisiei Electorale Centrale, alături de Pavel Postică, Angelica Caraman, Alexandr Berlinschii, Sergiu Gurduza și Ludmila Lupașco. Postică a fost propus de Președinție, iar ceilalți 5 au fost înaintați de către PAS. Situația ultimului loc încă vacant este deocamdată neclară, întrucât atât Partidul Șor, cât și BCS spun că au dreptul de a înainta o persoană în această funcție.

– Deputații au aprobat demisia unui coleg de-al lor din Parlament, Igor Dodon. Acesta a devenit recent membru al societății civile, angajându-se în calitate de președinte al unui ONG care promovează relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Totodată, în locul acestuia în Parlament ar urma să vină avocatul Adrian Lebedinschi.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.