Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

PSRM critică inaugurarea monumentului cu numele basarabenilor exterminați de bolșevici: „Trebuie să fie demontat imediat”

Socialiștii anunță că se vor adresa la Procuratură în legătură cu inaugurarea plăcii comemorative la Valea Morilor, cu numele basarabenilor executați de NKVD în fostul Consulat Italian.

„Partidul Socialiștilor condamnă categoric glorificarea criminalilor naziști, indiferent de meritele lor anterioare. Nu poate exista nicio justificare pentru alianța cu Germania hitleristă, pentru complicitate în atacul asupra Uniunii Sovietice și pentru exterminarea a milioane de persoane. Cei care la 22 iunie 1941 au trecut frontiera de stat a URSS, în componența armatei române sunt criminali în fața umanității și crimele lor au fost deja condamnate de către Tribunalul de la Nürnberg. Cei care au inițiat această acțiune rușinoasă în Parcul „Valea Morilor”, care declară evenimentele din luna iunie 1941 „eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord”, sunt exact aceiași criminali care justifică ocupația nazistă, Holocaustul și alte crime ale naziștilor”, se arată într-un comunicat al PSRM.

„Această placă comemorativă trebuie să fie demontată imediat. În viziunea noastră, instalarea acestei plăci comemorative este comparabilă cu stingerea recentă a Focului Veșnic la Complexul Memorial „Eternitate”, se mai spune în comunicat.

Precizăm că monumentul „Cișmeaua Generalului Georgescu P. Ion”, care a fost distrus de sovietici după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost reconstruit și inaugurat luni în parcul „Valea Morilor” din Chișinău. Monumentul a fost dezvelit în cadrul sărbătorii Ziua Armatei Române, marcată pe 25 octombrie, sărbătorită și la Chișinău.

Restaurarea monumentului a fost posibilă datorită inițiativei avocatului Iulian Rusanovschi, susținut financiar de mai mulți patrioți. Monumentul este o copie fidelă a celui de cândva, dar care mai cuprinde și o listă a victimelor regimului stalinist, basarabeni executați în vecinătatea cișmelei, între 19 iulie 1940 și 27 iunie 1941, în subsolul NKVD-ului din Chișinău, clădire a fostului Consulat al Italiei, astăzi pe acel loc fiind amplasat restaurantul Sarkis.

Noutăţile partenerilor

comentarii: