Uniunea Europeană acordă Moldovei 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice

1
Foto: Ursula von der Leyen/Twitter

Uniunea Europeană va oferi 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale. Anunțul a fost făcut de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Comisia Europeană pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să gestioneze actuala criză energetică”, a scris Ursula von der Leyen pe pagina ei de Twitter.

În același timp, Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a venit cu un mesaj de mulțumire pe pagina ei de Facebook în adresa UE: „Profund recunoscătoare pentru solidaritate Uniunii Europene exprimată în cadrul întâlnirii cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Sprijinul de 60 de milioane de euro oferit pentru a ajuta la gestionarea crizei energetice actuale este o veste excelentă pentru țara noastră”.

Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-20 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei. Ucraina și-a declarat suportul pentru țara noastră în contextul crizei de gaze.

În dimineața de vineri, Gavrilița a ieșit într-un briefing de presă unde a menționat că „presiunea gazelor este la un nivel critic”.

Prim-ministra a reiterat că Guvernul de la Chișinău va rămâne interesat să negocieze cu Gazprom un contract nou: „În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom găsi alte soluții alternative pentru a menține situația sub control”.

Totodată, Gavrilița a menționat că va fi organizată o altă Ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale unde se va solicita oferta altor traderi internaționali pentru a achiziționa gaze naturale.

Amintim că, în data de 13 octombrie, autoritățile naționale au anunțat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Moldova. Cu două zile înainte de această decizie, Spînu a avut o întâlnire cu conducerea Gazprom, însă nu a reușit să ajungă la o înțelegere concretă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente