(video) Lista medicamentelor compensate crește cu 30 la sută: Modificările intră în vigoarea din 1 noiembrie

Ministra Sănătății, Ala Nemernco, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au fost anunțate modificările în metodologia de compensare a medicamentelor, care intră în vigoare de la 1 noiembrie. „Pentru mai mult din jumătate de denumiri comerciale de medicamente, care sunt incluse în lista compensatelor, pacientul nu va mai achita nimic”, a declarat Nemerenco.

Foto: UNIMEDIA

„Începând cu 1 noiembrie va fi utilizată o metodologie nouă de compensare a medicamentelor. Pentru mai mult din jumătate de denumiri comerciale de medicamente, care sunt incluse în lista compensatelor, pacientul nu va mai achita. Astfel, lista medicamentelor care sunt oferite gratuit este extinsă. Este prevăzută stabilirea unui singur plafon de compensare: suma fixă compensată în locul celor două, care erau până acum. A fost majorată rata de compensare, la 40%, 60% sau chiar 80% din prețul mediu cu amănuntul. Numărul medicamentelor oferite gratuit va crește cu circa 30 de procente.

Totodată, termenul de import a medicamentelor în cazul certificatului expirat era de 6 luni, acum fiind prelungit până la un an.

„Am făcut modificări în ceea ce ține de înregistrarea în nomenclatorul de stat al medicamentelor. La momentul de față numărul medicamentelor care este înregistrat în acest nomenclator a scăzut considerabil. Dacă în 2015 am avut 6072 medicamente înregistrate, în 2021 avem 3679. La fel, se atesta o scăderea de molecule în rândul medicamentelor de proveniență europeană.

Pandemia ne-a influențat viețile noastre. Ministerul Sănătății a fost nevoit să sporească accesul cât mai rapid a mai multor medicamente, care să fie noi, inovative, destinate tratamentului Covid cât mai rapid.

Ministerul Sănătății a venit cu modificarea cadrului normativ existent, în vederea implementării a trei proceduri rapide de înregistrare a medicamentelor, spre deosebire de procedura ordinară care are un termen de 210 zile:

Procedura condiționată, pentru medicamente necesare în situații de urgență, inclusiv vaccinuri și pentru maladii de o importanță majoră pentru sănătatea publică. Timpul de evaluare a acestor medicamente este de 10 zile lucrătoare.

A doua este procedura accelerată de recunoaștere unilaterală pentru produsele medicamentoase de către produsele internaționale recunoscute ca EMA, FDI și etc.În acest caz la fel timpul de evaluare a dosarelor este de 10 zile”, a anunțat Ala Nemerenco în cadrul conferinței de presă de astăzi.

A treia este o procedură colaborativă pentru medicamentele care sunt precalificate de Organizația Mondială a Sănătății. Termenul de evaluare a dosarelor va fi de 45 de zile.”

(15:23) Ministra a anunțat că un grup de specialiști lucrează pentru a identifica un mecanism care să identifice schemele de vaccinare din România, precum și alte țări.

(15:20) „Vaccinarea copiilor de la 12-18 ani ține de dorința părinților și Ministerul Sănătății nu obligă această vaccinare. Vaccinarea copiilor este posibilă la recomandarea comitetul de experți și dacă acest vaccin este întregistrat în Republica Moldova și permite a fi administrat copiilor”, explică Ala Nemerenco.

(15:13) De la 1 noimebrie va fi o metodologie nouă de compensare a medicamentelor, va fi mărită rata de compensare. „Sporește accesul populației la medicamente, numărul medicamente oferite gratuit va crește 30%”, afirmă ministra Sănătății.

(15:12) Pacienții cu maladii paliative, persoanele bolnave de cancer, HIV și tuberculoză vor fi unii dintre beneficiari de medicamente. Au fost incluse trei preparate stomatologice.

(15:10) „Lista estențială” de medicamente va fi revăzută, actualizată și completată. 635 de numiri comune de medicamente include lista actualizată. 

(15:07) Noile prevederi permit modificarea termenul de import pe unul mai scurt.

(15:05) „Avem vești bune și mulțumit celor care ne-au ajutat să le realizăm. Sunt trei măsuri care vor lua povara financiară de pe umerii cetățenilor noștri la procurarea medicamentelor. Primul ține de nomenclatura medicamentului, care a scăzut considerabil în ultima perioadă. Pandemia a influențat foarte mult viața noastră, Sistemul de Sănătatea a fost nevoit să sporească asigurarea cu medicamente”, anunță Ala Nemerenco.


Pub