Slusari cere detalii pe cazul Stoianoglo: Această tăcere trezește suspiciuni. De ce nu sunt și alte rețineri sau dosare, cu excepția „alpinistului cărturar” Țuțu?

Au trecut 3 săptămâni de la reținerea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, iar lipsa informației pe acest caz „alimentează suspiciunile că tot procesul nu este altceva decât "razborci" între două clanuri din Procuratură, precum și încercarea de a-l impune pe Stoianoglo să demisioneze, în schimbul închiderii dosarelor penale”. Declarația aparține fostului deputat din Partea Platformei DA, Alexandr Slusari, care mai susține că la conducerea instituției ar putea să „revină oamenii lui Viorel Morari”.

Foto: captura ecran

„În general, lipsa informației pe cazul lui Stoianoglo alimentează suspiciuni că tot procesul nu este altceva decăt "razborci" între două clanuri din Procuratură, precum și încercarea de a-l impune pe Stoianoglo să demisioneze, în schimbul închiderii dosarelor penale. Drept urmare, riscăm să avem o victimizare a unui Procuror General mediocru, care va continua cariera în politică moldovenească”, a scris Alexandr Slusari, pe pagina sa de Facebook.

„Posibil la conducerea instituției vor reveni oamenii lui Viorel Morari. Cel puțin, unele numiri recente în cadrul procuraturilor specializate trezesc mai multe întrebări. Dar unde aici reforma justiției ? Pentru a dezminți suspiciunile mele rezonabile, este important ca Procuratura Generală să acționeze credibil și în cel mai scurt timp să informeze societatea despre mersul anchetei pe cazul lui Stoianoglo. Totodată, e nevoie de mișcarea promptă pe toate dosarele de rezonanță, cu tragerea la răspundere a reprezentanților clasei politice de epoca lui Plahotniuc, și să nu fie limitate aceste dosare cu cazul "alpinistului cărturar" Țuțu”, a mai precizat fostul deputat.  


Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare a unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub