Un primar PAS a demisionat. CEC a stabilit data alegerilor locale noi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, în cadrul ședinței de astăzi, data desfășurării alegerilor locale noi pentru funcția de primar al comunei Horodiște, raionul Rezina pentru 15 mai 2022. Asta după ce edilul actual, Dorel Iurcu, a preluat mandatul de deputat pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate. Anterior, în 213, Moldova Curată scria despre un conflict de interese la Primăria Horodiște, condusă de același Dorel Iurcu. Soția sa, Vera Iurcu, era secretara consiliului local, ambii având statut de funcţionari public.

Foto: captura ecran privesc.eu

„Încetarea înainte de termen a mandatului de primar a survenit în legătură cu demisia acestuia”, anunță CEC, într-un comunicat.

Anterior, la mijlocul lunii septembrie, Comisia Electorală Centrală anunța că a luat act de vacanța a 5 mandate de deputat și a înaintat Curții Constituționale propunerea de a valida mandatele de deputat atribuite următorilor candidați supleanți pe lista PAS, printre care și Dorel Iurcu.

Dorel Iurcu a fost ales în funcția de primar al comunei Horodiște în cadrul scrutinului local din 2019, când a candidat pe lista PAS.

Acesta nu este la primul mandat de primar în localitatea respectivă. În 2013, Moldova Curată scria că primăria comunei Horodişte din raionul Rezina este condusă de soţii Dorel şi Vera Iurcu. În timp ce unii specialişti confirmau, atunci, existenţa unui conflict de interese în această primărie, alţii considerau că situaţia creată nu încalcă nici o prevedere legală.

Potrivit Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, acesta nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Contrar normelor legale, Dorel Iurcu deţinea funcţia de primar al comunei Horodişte, iar soţia acestuia era secretara consiliului local, ambii având statut de funcţionari publici.

Însă Vera Iurcu susţinea că funcţia sa nu este într-un conflict de interese cu cea a primarului, adică soţul său. „Noi nu semnăm niciun act împreună. Mai mult, eu am fost aleasă prin concurs, înainte ca soţul meu să devină primar. Eu am absolvit Academia de Administraţie Publică şi sunt şi magistru în administraţia publică. Unde trebuie să mă duc să lucrez? Dacă îmi găsiţi dumneavoastră un alt loc de muncă, poftim!”, a spus ea, pentru sursa citată.

Cancelaria de Stat nu a sesizat conflictul de interese

Întrebată dacă aceşti funcţionari publici din cadrul primăriei Horodişte sunt în conflict de interese, Angela Ursachi, şefă adjunctă a Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, instituţia care verifică legalitatea actelor emise de autorităţile publice locale, responsabilă de raionul Rezina, susţinea că la mijloc nu ar fi niciun conflict de interese. Și asta pentru că modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu ale secretarului se face în condiţiile legii, prin decizia consiliului, dar nu a primarului. „Să nu credeţi că nu am studiat această situaţie, Dorel Iurcu este primarul comunei Horodişte din raionul Rezina din anul 2011, iar soţia acestuia este secretarul consiliului local cu mult înainte ca soţul său să devină primar. Consiliul local este autoritate reprezentativă şi deliberativă şi are menirea să decidă soluţionarea problemelor de interes local, în timp ce primarul este autoritatea executivă. Sunt două funcţii cu meniri diferite. Vă asigur că nu este vorba de vreun conflict de interese”, susţinea atunci reprezentanta Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat.

Conflictul de interese, la suprafață

Pe de altă parte, Galina Bostan, expertă anticorupţie, susţinea că odată ce două persoane au statut de funcţionari publici şi ambele lucrează în aceeaşi instituţie publică, cu siguranţă la mijloc este un conflict de interese. „Nu contează că doamna activează de mai mult timp în funcţia de secretar al consiliului local, odată ce soţul său a obţinut mandatul de primar, ea trebuia să-şi dea demisia. Aici situaţia nu trebuia studiată, conflictul de interese se vede de la distanţă”, afirma atunci Galina Bostan.

Şi Adela Griciuc, şefa Direcției control de interese personale din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), confirma existența unui conflict de interese la Primăria din Horodişte. „Potrivit Legii nr. 436 din 2006 privind administraţia public locală, evaluarea performanţelor profesionale ale secretarului se face de către primar, în baza deciziei consiliului. Mai mult decât atât, secretarul îndeplineşte, sub autoritatea primarului, mai multe atribuţii, printre care asigură înştiinţarea convocării consiliului local, participă la şedinţele consiliului local, avizează proiectele de decizii ale consiliului local şi contrasemnează deciziile, asigură buna funcţionare a primăriei, îndeplineşte acte notariale conform Legii cu privire la notariat, înregistrează contractele de locaţiune sau, după caz, contractele de arendă a bunurilor imobile pe un termen mai mic de trei ani. Este foarte clar că pe unul din aceste acte va fi şi semnătura secretarul consiliului, dar şi a primarului. Vă spun cu certitudine că este conflict de interese”, susținea atunci reprezentanta CNI.


Pub