(video) Scandal la ședința CEC. Un membru al comisiei, atacat verbal de Rizea: Sluga unui sistem mafiot. Astea-s vremurile bune?

Scandal la ședința de astăzi a Comisiei Electorale Centrale, în cadrul căreia a fost examinată contestația depusă de Vladimir Dachi, președintele Partidului Politic Noi, și Mihai Cristian Rizea prin care solicită anularea hotărârii Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Municipale Bălți și înregistrarea ultimului în calitate de concurent electoral pentru funcția de primar al mun. Bălți, la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021. Rizea, prezent la ședință, s-a arătat total nemulțumit de faptul că membrul CEC Alexandr Berlinschi a fost ales să îi examineze dosarul și a lansat o serie de acuzații și injurii la adresa acestuia. S-a calmat abia după ce a ost avertizat, de mai multe ori, de către președinta CEC, Angela Caraman.

Foto: captura ecran

„Aici este problema, pentru că domnul Berlinschi este singurul care era sluga unui sistem mafiot, cu Lebedinschi și cu Cimil. Eu nu știu cum l-ați mai ținut aici în funcție pe acest individ. Tocmai el din toți a ajuns să mă judece, speța mea. Am vrut să candidez independent, mi-a dat legitimația, atunci am fost bun. Când mi-am găsit partid politic, tot la alegerile parlamentare, nu am mai fost bun de candidat. Ca independent vroia să mă măsluiască – a zis: da, domnule, vii cu semnături, poți să vii cu 10.000 că îți găsește 2-3 și te trimite la plimbare. Eu știu scenariul, că primisem informații. Când am venit la partid politic, n-am mai fost bun de candidat. S-a prevalat de o hârtie, pe care a semnat-o nici măcar Zara, infractorul care a fugit de la ASP, dar a semnat-o cineva de acolo. L-au pus pe unul, pentru că șeful de instituție venit de la noua guvernare nu a avut curaj să semneze, că-i penal. Nu am încredere în Berlinschi, nu știu cum îl mai țineți aici. E un golan ca și sistemul lui Lebedinschi și al lui Cimil”, a spus Mihai Cristian Rizea.

Șefa CEC, Angela Caraman, l-a rugat să formuleze propunerea sa, dar a urmat o nouă serie de atacuri verbale:

„Tocmai el a picat dosarul meu, e cusut cu ață albă. Spuneți-mi că nu vreți să mă lăsați să candidez, astea-s vremurile bune, legea nu se aplică și gata. La bălți nici nu m-au întrebat dacă am vreun act la mine. Doamna președintă, credeam că faceți parte dintr-o echipă care aplică legea, s-o respecte”, a spus Rizea.

„Domnule Rizea, eu vă chem la ordine și vă rog să ne permiteți să continuăm ședința. Altfel va trebui să intervenim”, i-a răspuns Angela Caraman.

„Interveniți că aici nu e sistemul de forță. L-ați pus pe Berlisnchi. Dacă o luăm la lege, s-a ante-pronunțat în cazul alegerilor parlamentare. Deci, nu are voie să judece, din nou, speța mea, e simplu”, i-a spus, în replică, Rizea.

Angela Caraman a venit cu explicații : Dvs v-ați expus. Acest dosar a fost repartizat domnului Berlinschi, pentru că există o hotărâre a CEC privind repartizarea atribuțiilor între membrii Comisiei, pentru perioada electorală. Dumnealui este responsabil de circumscripția Bălți, respecti, i-a revenit să prezinte acest proiect de decizie.

„Păi unde-s cele mai importante alegeri? La Bălți, normal că nu la Strășeni”, a comentat Rizea.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a încercat să facă ordine: „În primul rând, o să comunicăm pe rând. Vă rog să deconectați microfonul și să ascultați ceea ce zice doamna președintă”.

„Domnul Berlinschi nu a fost membru în comisia anterioară”, a precizat șefa CEC, drept răspuns la acuzațiile lui Rizea.

„Într-adevăr, anterior, în cadrul ultimelor scrutine, în calitate de șef al Direcției management alegeri coordonam activitatea și participam la procesul de recepționare a documentelor din partea candidaților. La alegerile din iulie 2021 nu am participat absolut deloc, nici la recepționarea documentelor care au fost depuse de candidatul respectiv. Nu le-am examinat, acolo a fost desemnat un alt grup al CEC, nu am participat absolut deloc la luarea niciunei decizii în cadrul dosarului care a fost depus la alegerile din iulie 2021”, a precizat Alexandr Berlinschi, însă nu a reușit să-și încheie declarația, pentru că a fost din nou atacat verbal de Rizea.

Președinta CEC i-a făcut o ultimă avertizare, menționând că dacă nu încetează, va trebui să părăsească sala.

Membrul CEC Sergiu Gurduza i-a solicitat președintei Comisiei să asigure respectarea regulamentului de activitate a CEC: „Președintele are dreptul să întrerupă dezbaterea și să ceară respectarea regulamentului, fiind în drept să aplice și sancțiuni: să cheme la ordinea, să lipsească vorbitorul de cuvânt și să ceară eliminarea din sală a persoanelor, altele decât membrii CEC, care împiedică desfășurarea ședinței. Acum am asistat cum o persoană a adus injurii și cuvinte murdare unui membru al CEC.

În cele din urmă, președinta CEC a propus spre votare solicitarea lui Rizea de a fi recuzat Berlinschi și înlocuit cu un alt membru al Comisiei. Propunerea nu a acumulat niciun vot, însă.

Alexandr Berlinschi a anunțat că la 23 octombrie 2021, Vladimir Dachi, președintele Partidului Politic Noi, și Mihai Cristian Rizea au depus la CEC o contestație prin care solicită anularea hotărârii Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Municipale Bălți, cu privire la demersul de înregistrare a lui Mihai Cristian Rizea în calitate de concurent electoral pentru funcția de primar al mun. Bălți, la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 și obligarea CCM Bălți de a-l înregistra pe Rizea în cursa pentru șefia orașului.

În urma examinării, CEC nu a acceptat contestația lui Rizea pentru a candida, iar acesta a declarat că va merge mai departe, în instanțele de judecată.



Acum patru zile, fostul deputat român Cristian Rizea, care a fugit din România, după ce a fost condamnat la peste patru ani de închisoare, a fost exclus de pe lista candidaților electorali de la Bălți. Acesta și-a manifestat nemulțumirea față de decizia luată de Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale într-un video publicat pe pagina sa de Facebook.

Renato Usatîi și-a anunțat demisia, după rezultatele scrutinul parlamentar din 11 iulie. Într-un live pe Facebook, Usatîi a declarat că votul cetățenilor a demonstrat că orașul Bălți „nu vrea un gospodar, ci un politician”, motiv pentru care pleacă în concediu, iar la revenire va demisiona din funcție ca să ofere bălțenilor „posibilitatea să-și aleagă un alt conducător”.



Pub