Gazele naturale sunt pe drum. Compania poloneză începe livrarea gazului printr-un partener din Ucraina

26 Oct. 2021, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2021, 11:27 // Actual //  MD Bani

PGNiG Supply & Trading (PST), în cooperare cu Grupul americano-ucrainean ERU a câștigat licitația pentru livrare de gaze naturale către Republica Moldova. Aceasta va fi prima livrare către această țară dintr-o sursă non-rusă, se anunță într-un comunicat de presă plasat pe site-ul oficial al PST, scrie Realitatea.md.

Din acest comunicat, aflăm că PST prin ERU va livra Republicii Moldova marți, 26 octombrie 2021, un milion de metri cubi de gaze naturale, informație deja furnizată de autoritățile noastre, acesta fiind rezultatul licitației pentru o singură furnizare de combustibil gazos anunțată de „Energocom”.

„Licitația a fost organizată în regim de urgență din cauza reducerii presiunii în rețelele de transport a gazelor naturale în Moldova de către Gazprom”.

Potrivit aceluiași comunicat, PGNiG (sau PST) „este profund angajată în principiul solidarității energetice, pe care îl percepem ca o condiție prealabilă pentru buna funcționare a pieței de gaze din Uniunea Europeană și din țările învecinate”.

„Călăuziți de acest principiu am decis să participăm la licitația al cărei scop era să furnizeze urgent gaz pentru Moldova care a întâmpinat probleme cu livrările din Rusia”, a declarat Paweł Majewski, președintele Consiliului de administrație al PGNiG SA, compania care deține PST.

Astfel, gazul va fi livrat printr-un punct de intrare la granița moldo-ucraineană, de aceea PST va coopera cu ERU, care este principalul partener al companiei în Ucraina.

„Credem că dificultățile actuale vor încuraja Moldova să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, să se integreze în continuare în UE și să implementeze reglementările UE privind gazele”, a adăugat Yaroslav Mudryy, Managing Partner la ERU.

Amintim că Republica Moldova a semnat, acum o zi, un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG. Contractul a fost încheiat cu „Energocom” – furnizor central de energie electrică în țara noastră. Coincidență sau nu, dar se întâmplă la cinci zile de la vizita viceprim-ministrului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în Polonia. Cel din urmă explicase că, de fapt, acum autoritățile cumpără gaz pentru a asigura presiunea în rețelele de transport care e la limita critică.

Întrebată de preț, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova achită circa 1.000 de dolari per mia de metri cubi de gaz, însă a adăugat că „nu putem încă da publicității suma exactă, deoarece e secret comercial”. Fostul premier Ion Chicu susține că pentru gazele procurate de la compania poloneză din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 miliarde de lei.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău