S-a îmbogățit cu 36 de miliarde $ într-o zi! Compania lui Musk, TESLA a depăşit valoarea de piaţă de 1.000 miliarde $

26 Oct. 2021, 12:42
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2021, 12:42 // Au Bani //  MD Bani

Acţiunile producătorului de automobile electrice Tesla au urcat luni cu 12,6% după ce a încheiat un acord pentru vânzarea a 100.000 de vehicule către firma de închirieri auto Hertz. Producătorul auto Tesla a depăşit o valoare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, devenind astfel a cincea firmă de acest tip care atinge această bornă, scrie BBC.

Tesla este de ceva timp cel mai valoros producător auto din lume, dar mărci precum Ford şi GM produc mai multe maşini.

Anterior, doar Apple, Microsoft, Amazon şi Alphabet, proprietarul Google, au atins o evaluare de 1 miliard de dolari.

Timp de ani de zile, Tesla s-a luptat să îşi sporească producţia de maşini, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să speculeze că va da faliment.

Dar anul trecut, compania, condusă de miliardarul Elon Musk, şi-a îmbunătăţit activitatea şi a devenit profitabilă pentru prima dată, ceea ce a determinat acţiunile sale să crească susţinut.

Contractul cu Hertz este cea mai mare comandă de închiriere de maşini electrice din istorie şi este considerat un nou vot de încredere.

Maşinile Tesla au o autonomie de aproximativ 320 de kilometri la o încărcare, dar există o lipsă de infrastructură de încărcare în SUA – un lucru pe care administraţia Biden speră să îl schimbe.

„Vehiculele electrice sunt acum mainstream şi abia acum am început să vedem creşterea cererii şi a interesului la nivel global”, a declarat şeful interimar al Hertz, Mark Fields.

Averea lui Elon Musk a crescut cu 36 de miliarde de dolari într-o singură zi

Evenimentul marchează cea mai mare creştere zilnică din istoria indicelui Bloomberg Billionaires, depăşind cele 32 de miliarde de dolari câştigate de magnatul chinez Zhong Shanshan când compania sa, Nongfu Spring, şi-a făcut debutul pe piaţa de capital.

Cu o avere netă de 289 de miliarde de dolari, Elon Musk valorează mai mult decât companii precum Nike, Exxon Mobil, L’Oreal, Pfizer şi Toyota.

Două treimi din averea lui Musk se datorează acţiunilor şi opţiunilor din cadrul companiei de maşini electrice.

De la începutul anului, acţiunile Tesla au crescut cu 40,4%, înregistrându-se un plus de 144% de-a lungul ultimelor 12 luni.

Musk continuă să se îndepărteze de ceilalţi mega-miliardari din punct de vedere al averii. În prezent, al doilea cel mai bogat om din lume, fondatorul Amazon Jeff Bezos, valorează 193 de miliarde de dolari, conform datelor agregate de publicaţia americană.

Creşterile masive raportate de Musk vin într-o perioadă în care parlamentarii Partidului Democrat, având susţinerea preşedintelui Joe Biden, schiţează un plan prin care intenţionează să impună o serie suplimentară de taxe celor mai bogaţi cetăţeni din Statele Unite.

Deţinerile lui Musk i-au permis să câştige miliarde de dolari pe hârtie şi să devină cea mai bogată persoană la nivel mondial, deşi CEO-ul are puţine active lichide. El nu încasează niciun salariu la Tesla şi un anumit procent al participaţiilor sale este rezervat creditelor personale.

În 2019, Musk a declarat în faţa instanţelor federale de judecată că, în ciuda statului său de miliardar, deţine puţini bani cash. Anul trecut, şeful Tesla a anunţat pe Twitter că plănuieşte să îşi vândă toate casele şi „aproape toate” bunurile fizice.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău