A murit „regele anvelopelor”, omul de afaceri Gelu Tofan. A fost unul dintre primii mari milionari ai României

26 Oct. 2021, 18:19
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2021, 18:19 // Au Bani //  MD Bani

Omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul Tofan Grup Internațional, a murit vineri, la vârsta de 61 de ani, în urma unui cancer de pancreas. Anunțul a fost făcut chiar de fiul său, Adrian Tofan.

Adrian Tofan a anunțat că tatăl său a fost diagnosticat, în august, cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni și splină. Cu câteva luni înainte, el făcuse o formă severă de Covid și, deși nu a necesitat internare și s-a vindecat, starea sa de sănatate a rămas afectată.
Cunoscutul om de afaceri a deținut Tofan Grup Internațional, firmă prin care Gelu Tofan a controlat ani buni piața de anvelope din România.

Cine a fost Gelu Tofan

Gelu Tofan, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din România după Revoluție, împlinise pe 15 octombrie 61 de ani.

Grupul Tofan, înființat de el, a fost, în 2000, unul dintre cei mai mari producători independenți de cauciucuri din Europa Centrală și de Est, în portofoliu intrând și firma de anvelope Danubiana.

Grupul Tofan a operat mai multe firme, majoriatea din industria anvelopelor auto, ajungând la o cifră de afaceri de circa 600 milioane de dolari și având 16.000 de angajați.

În 2001, Gelu Tofan a vândut grupului francez Michelin cele două fabrici de anvelope – Victoria Floreşti şi Silvania Zalău – și o firmă de reșapare de dolari.

Gelu Tofan povestea în 2018 că o vreme a făcut afaceri cu Theodor Stolojan, după încheierea mandatului acestuia la Banca Mondială şi înainte de intrarea în politică.

Omul de afaceri a spus de mai multe ori că afacerea i-a fost sabotată, chiar „furată” de grupuri de interese și de o parte din oamenii apropiați, care l-ar fi tradat.

În 2006, Gelu Tofan a fost victima unui atac în stradă, în București, fiind lovit cu ranga lângă mașina sa. Omul de afaceri a legat atunci atacul de conflictul pe care l-ar fi avut cu fostul său angajat Ștefan Rădulescu, ulterior partener de afaceri.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău