vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Danistas Plant SRL - producție de peste 4 tone/ha la floarea soarelui

VIDEO. Danistas Plant SRL – producție de peste 4 tone/ha la floarea soarelui

Recomandate

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați fermieri din Zona de Nord a țării, Viorel Baeșu, directorul companiei Danistas Plant SRL din raionul Briceni, face agricultură ca la carte.

Fermierul a obținut o producție de performanță la cultura de floarea soarelui, de peste 4 tone/ha de pe o suprafață de 200 de hectare.

Evident că, la aceste rezultate în mare parte au contribuit complexitatea factorilor, printre care unul din cei mai importanți o considerăm protecția fitosanitară și fertilizarea asigurată prin parteneriatul de încredere cu compania Bioprotect.

Programul tehnologic a cuprins următoarele etape și tratamente:

  • La tratarea semințelor adițional s-a aplicat biostimulatorul Raiza Mix în doză de 4 l/tonă. Raiza Mix –  este un produs de ultima generație dezvoltat special pentru stimularea puternică a dezvoltării radiculare și creșterea absorbției hranei, mai ales în faza de germinare și la transplantare.
  • Concomitent cu semănatul culturii, s-a aplicat insecticidul Force 1,5 G, în doză de 10 kg/ha, care este cu siguranță cel mai eficient insecticid la ora actuală în combaterea viermelui sârmă.
  • În faza de 4- 6 frunze s- a aplicat erbicidul Express ® 75 WG în doză de 30 g/ha împreună cu bioadjuvantul Sprayfix – doză de 200 ml/ha. În condițiile anului curent, specialiștii Bioprotect recomandă fermierilor în preemergență să aplice și erbicidele de sol care se justifică prin eficiența lor, așa ca: Dual Gold 960 EC sau Tolla M 960 SC și Gardo Gold 500 SC.
  • Peste 3- 5 zile după aplicarea erbicidului pe vegetație, s-a efectuat tratament cu stimulatorii de creștere Naturamin WSP în doză de 0,3 kg/ha împreună cu Terrenova în doză de 1 l/ha. Sunt produse unice, bio, cu un rol de îmbunătățire a creșterii vegetative, care furnizează cantitatea de aminoacizi necesară dezvoltării plantelor, stimulează înfloritul, formarea fructelor și a semințelor. 
  • Condițiile climaterice din anul curent au intensificat apariția și dezvoltarea bolilor, în special – phomopsis și putregaiul alb. Pentru combaterea acestora, s-a aplicat produsul Amistar XTRA 280 SC în doză de 0,75 kg/ha. Produsul Amistar Xtra 280 SC a fost la ultimul an de utilizare, iar pentru anul viitor compania Bioprtotect va veni cu alte soluții în combaterea bolilor așa ca: Amistar Gold sau Tanos.
  • Pentru corectarea carenței de bor, s- a aplicat îngrășământul Intemag Bor în doză de 2 l/ha, împreună cu Naturamin WSP în doză de 0,3 kg/ha, favorizând sinteza proteinelor astfel ca planta să treacă peste fazele critice în perioada de vegetație. Această combinație ajută la regenerarea plantelor după diferite accidente climatice sau de altă natură cum ar fi: fitotoxicitate, secetă, temperaturi scăzute. Menționăm că stimulatorii de creștere de la compania Daymsa (Spania) și fertilizanții foliari de la compania Intermag (Polonia) sunt distribuite pe piață doar de către Bioprotect.
  • La începutul butonizării s-a aplicat și fungicidul Amistar Gold în doză de 1,0 l/ha care a contribuit la menținerea culturii într-o stare foarte bună.

 În concluzii, specialiștii Bioprotect recomandă fermierilor la cultura de floarea soarelui să aplice tratamentele la timp, să folosească doar produse calitative și cunoscute pe piață.

În programul tehnologic aplicat, neapărat trebuie să se regăsească și fungicidele, ba mai mult, în cazuri excepționale de atacuri a bolilor se recomandă două tratamente succesive la un interval de 7-10 zile.

Un rol important îl are și aplicarea biostimulatorilor, a fertilizanților foliari care contribuie nemijlocit nu numai la regenerarea plantelor, ci și la creșterea calității și recoltei.

Bioprotect
Bioprotecthttps://bioprotect.md
Înființată în anul 2003, compania Bioprotect a devenit un distribuitor important pe piața de inputuri agricole şi servicii necesare practicării agriculturii moderne și eficiente.

Citește și ›

Advertoriale