image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

CMESP cere Ministerului Sănătății noi spații pentru bolnavii Covid; „Vor sta în curând pe coridoare și în rând la ambulanțe”

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău (CMESP) solicită de urgență Ministerului Sănătății să identifice soluții suplimentare de activare a unor spații Covid și de majorare a numărului de paturi de terapie intensivă în contextul creșterii numărului zilnic de cazuri Covid. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei Ion Ceban, care a informat că cele 1553 de paturi destinate bolnavilor Covid din municipiul Chișinău sunt ocupate în proporție de 90 %, iar în secțiile de terapie intensivă locuri nu mai sunt.

„Numărul de cazuri de infectare cu virusul Covid crește alermant atât în RM, cât și în municipiul Chișinău. Dacă continuăm să înregistrăm peste 2000 - 2500 de cazuri zilnice și câte 40 de decese, bolnavii vor sta în curând pe coridoare și vor aștepta în rânduri la ambulanțe. Paturile în staționare sunt ocupate în proporție de circa 90 la sută. În secțiile de terapie intensivă toate locurile sunt ocupate iar eliberarea acestora în mare parte se produce prin decesul pacienților. Opt spitale municipale au fost activate ca spitale strategice covid. Alte instit nu mai pot fi identiicate. Au fost extinse de patru ori numărul de paturi la terapie intensivă, dar și acestea sunt ocupate. Din păcate nici în această situație nu avem un scenariu de la cei de la Ministerul Sănătății”, a spus Ion Ceban.

Primarul a mai adăugat că în zilele care urmează vor fi activate încă 16 locuri în secțiile de terapie intensivă la spitalele „Arhanghelul Mihail”, „Gheorghe Palade” și la Spitalul de ftiziopneumologie. Spitalele municipale preiau 50% din bolnavii la nivel național, dar în curând acest lucru nu va mai fi posibil. „Alte capacități de extindere a numărului de locuri nu mai sunt. În decizia ambelor Comisii, inclusiv a Comisiei municipale extraoridnare de sănătate publică insistăm ca Ministerul Sănătății să revadă această situație”, a mai spus primarul.

În aceste condiții membrii Comisiei propun fortificarea spitalelor raionale, departamentale, cum ar fi spitalul Ministerului Apărării, MAI, dar și a celor private.

„Sunt necesare instituirea unor puncte cu suport de oxigen , cu stații și butelii de oxigen. În cazul unui scenariu pesimistE de 3000 de cazuri zilnice trebuie identificate pavilioane asemănătoare ca cel de la Moldexpo. Insistăm public, deoarece nu mai aveți timp să răspundeți la solicitări”, a conchis primarul municipiului Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: